Reuters
StoryEditor

Trump čelí ďalšiemu obvineniu. Novinárka tvrdí, že ju znásinil v skúšobnej kabínke

22.06.2019, 08:41
Autor:
ČTKČTK
E. Jean Carrollová opísala, že ju Donald Trump najprv požiadal o radu ohľadom nákupu darčeka pre priateľku.

Americký prezident Donald Trump čelí ďalšiemu obvineniu zo sexuálneho útoku, ktorého sa údajne dopustil v 90. rokoch. Zo znásilnenia v obchodnom dome na Manhattane ho obvinila novinárka E. Jean Carrollová. Šéf Bieleho domu tvrdí, že sa s touto ženou nikdy nestretol. Informoval o tom v piatok večer britský denník The Guardian.

Obvinenie zo sexuálnych útokov vznieslo proti Trumpovi už viac ako desať žien. Posledná z nich je zatiaľ novinárka Carrollová, ktorá niekoľko rokov píše stĺpiky pre ženský časopis Elle a spolupracovala tiež s časopismi Esquire či Playboy.

V piatkovom článku v časopise New York Magazine Carrollová uviedla, že sa s Trumpom stretla koncom roka 1995 alebo začiatkom roka 1996 v luxusnom obchodnom dome Bergdorf Goodman v New Yorku. Novinárka mala vtedy 52 rokov, Trump 49 alebo 50 a bol ženatý s Marl Marplesovou.

Najprv ju požiadal o radu

Carrollová opísala, že ju Trump najprv požiadal o radu ohľadom nákupu darčeka pre priateľku. Vybral "čipkované priehľadné body šedofialovej farby" a chcel, aby som ho vyskúšala, vyhlásila Carrollová. V žartovnom tóne na Trumpa naliehala, aby si bielizeň skúsil sám. On sa s ňou však zavrel v skúšobnej kabínke, kde bola Carrollová tri minúty obeťou jeho sexuálnych útokov.

"Chytil ma za obe ruky, pritisol ma k stene a stiahol mi silonky. Potom si rozopol nohavice a spolovice či úplne do mňa vstúpil," vypovedala novinárka. Následne sa jej vraj podarilo útočníkovi vytrhnúť a z kabínky utiecť.

Americký prezident v dlhom vyhlásení spomínané obvinenia v piatok kategoricky odmietol. Vyhlásil, že sa "s touto osobou nikdy v živote nestretol". Carrollová sa podľa neho "snaží predať svoju novú knihu, čo naznačuje jej motiváciu".

Šéf Bieleho domu tiež zdôraznil, že neexistujú žiadne fotografie, videonahrávky ani správy o incidente. "Rád by som poďakoval obchodnému domu Bergdorf Goodman za potvrdenie, že nemajú videozáznam žiadneho takého incidentu, pretože sa nikdy nestal," napísal.

Nehcela byť vláčená bahnom

Republikán Trump, ktorý tento týždeň začal svoju kampaň pred prezidentskými voľbami chystanými na rok 2020, takisto naznačil, že Carrollová či časopis New York Magazine môžu spolupracovať s Demokratickou stranou.

New York Magazine napísal, že dve priateľky Carrollovej - obe popredné novinárky - potvrdili, že im Carrollová o sexuálnom útoku krátko po jeho uskutočnení povedala. Jedna z kamarátok vraj opakovane Carrollovej zdôraznila, že bola znásilnená, a ponúkala jej, že s ňou pôjde na políciu. Carrollová sa k tomu však nakoniec neodhodlala.

Dlho údajne tiež nemala odvahu o napadnutí napísať, pretože videla, že ženy, ktoré obvinili Trumpa zo sexuálnych útokov, "boli terčom vyhrážok smrťou, boli prepustené z práce a vláčené bahnom". V článku uviedla Carrollová mená 15 žien, ktoré verejne Trumpa zo sexuálneho obťažovania a útokov obvinili. Prezident vo všetkých prípadoch obvinenia poprel s tým, že tieto ženy klamú.

01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 13:01:51 - Feat.: - Title: Rast americkej ekonomiky v prvom štvrťroku prekvapivo zvoľnil na 1,6 percenta 03 - Modified: 2024-04-25 11:06:08 - Feat.: - Title: Na propalestínskych protestoch na univerzite v Los Angeles zadržali vyše 90 ľudí 04 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 05 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:08