Reuters
StoryEditor

V Prahe dnes vyvrcholia protesty proti Babišovi, očakáva sa štvrť milióna ľudí

23.06.2019, 12:48
Autor:
TASRTASR
Demonštranti prídu do Prahy z celej republiky.

Obrovská demonštrácia sa chystá v nedeľu od 16.30 na pražskej Letenskej pláni, kde sa zíde zrejme vyše štvrť milióna ľudí a budú žiadať demisiu premiéra Andreja Babiša (ANO) pre podozrenia z konfliktu záujmov a zneužívania dotácií.

V pohotovosti budú desiatky policajtov, záchranári a ďalšie zložky, napríklad antikonfliktný tím. Informoval o tom spravodajský portál TN.cz českej televízie Nova. Politici nebudú na pódiu prítomní.

Demonštranti prídu do Prahy z celej republiky. Organizátorom protestu je spolok Milión chvíľok pre demokraciu a na jeho internetových stránkach si záujemcovia dohovárajú spoločnú dopravu do metropoly.

Z 90 miest a obcí budú vypravené špeciálne autobusy. Pre veľký záujem posilňujú vlakové spoje aj České dráhy a v Prahe budú posilnené tiež linky metra.

Bezpečnostné opatrenia

Polícia bude mať na Letenskej pláni pripravené desiatky príslušníkov z poriadkových jednotiek, dopravnej polície, antikonfliktného tímu aj kriminálky.

Hovorca pražskej polície Tomáš Hulan uviedol, že bezpečnostné opatrenia budú robiť v takom rozsahu, aby dokázali splniť zákonom stanovenú povinnosť - teda v maximálnej možnej miere zaistiť pokoj a verejný poriadok.

Antikonfliktný tím a sektory

Na mieste sa bude nachádzať antikonfliktný tím pre prípad, že by nastala vyostrená situácia, napísal o ďalšom policajnom opatrení portál Českej televízie (ČT).

Organizátori z bezpečnostných dôvodov rozdelili Letenskú pláň na niekoľko sektorov. Pred každým sektorom bude veľkoplošná obrazovka.

Vo vnútri bezpečnostných koridorov sa budú nachádzať stanovištia zdravotníkov, ktorí budú v prípade potreby ľuďom k dispozícii.

Zdravotníci budú tiež vedľa hlavnej plochy. Na okraji pripravili organizátori zónu pre rodičov s malými deťmi a časť plochy bude určená aj pre ľudí na invalidných vozíkoch, s vlastným pohodlným prístupom.

Posilnená doprava

Pražský dopravný podnik posilní niektoré linky, ale vopred upozornil, že v prípade veľkého návalu cestujúcich dočasne uzavrie niektoré stanice metra a vlaky budú nimi len prechádzať.

Polícia odporučila vodičom, aby sa oblasti popoludní a večer vyhli a využili hromadnú dopravu.

Organizátori zo spolu Milión chvíľok očakávajú účasť okolo 300 tisíc ľudí. Išlo by tak o najväčšiu demonštráciu od roku 1989, keď padol komunistický režim, napísal portál TN.cz.

01 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 04 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 05 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 19:13