StoryEditor

Najdlhší samit lídrov Únie prerušili. Proti Timmermansovi má bojovať viacero krajín

01.07.2019, 00:06
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Úvahy, že predsedom Európskej komisie by sa mohol stať Frans Timmermans, ešte pred stretnutím ostro kritizovali poľský premiér Mateusz Morawiecki aj maďarský premiér Viktor Orbán.

Celú noc strávili šéfovia štátov a vlád krajín Európskej únie v Bruseli debatami o tom, kto bude v nasledujúcich rokoch pri kormidle kľúčových inštitúcií EÚ.

Rokovania majú podobu série bilaterálnych a multilaterálnych neformálnych stretnutí, ktoré koordinuje šéf Európskej rady Donald Tusk. Lídri Únie rokovali s prestávkami od nedeľného večera.

Šéf Európskej rady sa najprv stretol so všetkými jej členmi, potom sa zišiel na spoločnej konzultácii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, španielskym premiérom Pedrom Sánchezom a šéfom holandskej vlády Markom Ruttem.

Dopoludňajšie pracovné raňajky boli opäť prerušené, aby prezidenti a premiéri mohli absolvovať nové kolo dvojstranných a mnohostranných konzultácií. Krátko pred 11:00 SELČ sa však politici zišli pri okrúhlom stole znova.

Krátko po poludní sa však rozhodli rokovania prerušiť. Hovorca predsedu Európskej rady Donalda Tuska Preben Aamann oznámil, že pokračovať budú v utorok od 11. hodiny.

Neexistuje dohoda

Taliansky premiér Giuseppe Conte po príchode na druhé kolo rokovaní, ktoré nasleduje po nočnej prestávke, uviedol, že "zatiaľ neexistuje žiadna dohoda", a spresnil, že je neisté, či sa lídrom k dohode o menách a pozíciách podarí dospieť.

Tusk sa rozhodol rokovania pre dnešok ukončiť po tom, čo šéfovia štátov a vlád skúšobne hlasovali o niektorých možných variantoch rozdelenia kľúčových únijných pozícií.

Timmermans je stále v hre

Diplomatické zdroje sa v pondelok krátko pred poludním nazdávali, že by predsa mohlo dôjsť k dohode ešte v priebehu toho istého dňa. Najvážnejším kandidátom na post predsedu Európskej komisie bol líder socialistickej kandidátky v eurovoľbách Frans Timmermans z Holandska.

Funkcia predsedníčky Európskej rady mala pripadnúť Bulharke Kristaline Georgievovej a šéfkou európskej diplomacie sa mala podľa diplomatov stať dánska liberálka Margrethe Vestagerová.

Predsedom Európskeho parlamentu mal byť na polovicu päťročného volebného obdobia špicenkandidát najsilnejšej frakcie - ľudovcov (EPP) - Manfred Weber a na druhú polovicu volebného obdobia mal europarlamentu šéfovať belgický liberál Guy Verhofstadt.

"Je stále v hre," potvrdil informáciu o Timmermansovi ČTK informovaný diplomat.

S Timmermansovou nomináciou má problém zjavne väčšia skupina krajín než len štáty ako Poľsko, Maďarsko, Česko či Taliansko, ktoré svoje pochybnosti formulovali už cez víkend. Diplomati zmieňujú tiež napríklad skeptický postoj Írska, Chorvátska, Rumunska, Litvy, Lotyšska či Malty.

Je však otázka, či by v prípade silného odporu časti štátov nechal rozhodnúť hlasovaním, hoci na to má podľa pravidiel v tomto prípade právo. Summit sa však obvykle snaží dôjsť ku konsenzuálnej dohode.

Kľučové a náročné rokovania

V hre sú však aj ďalšie významné posty, vrátane kresla nového predsedu europarlamentu. Stretnutím s tým súčasným, ktorým je teraz Antonio Tajani, mimoriadny summit včera tradične začal.

O menách - aj pre ďalšie kľúčové funkcie - sa pritom prezidenti a premiéri chcú dohovoriť ešte pred tým, než europarlament svojho nového šéfa v stredu zvolí. Dve hodiny po pôvodne plánovanom začatí rokovaní sa dokonca prezidenti a premiéri krajín Únie zišli v sále, kde sa mala odohrať ich pracovná večera, s tým, že summit začína.

Premiér Peter Pellegrini rokoval so šéfom Rady Európy Donaldom Tuskom.

Následne sa však opäť rozišli k ďalším konzultáciám, ako na twitteri potvrdil Preben Aaman, hovorca predsedu Európskej rady Donalda Tuska. V priebehu včerajšieho popoludnia sa zdalo, že najbližšie nominácii do čela komisie je socialistický kandidát Frans Timmermans.

Proti takémuto návrhu však od začiatku jednoznačne vystupovali premiéri krajín V4.

Širšia dohoda

Svoj nesúhlas s podobným vývojom oznámili podľa diplomatov napríklad aj pri bilaterálnych rokovaniach s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom či talianskym premiérom Giuseppem Contem.

Mala to byť údajne súčasť širšej dohody, ktorá by kreslo predsedu europarlamentu priniesla Manfredovi Weberovi z Európskej ľudovej strany (EPP). Podľa dostupných informácií sa však niektorí prezidenti a premiéri hlásiaci k EPP dnes postavili proti tomuto riešeniu, dohodnutému neformálne na okraj rokovania skupiny G20 v Japonsku.

Na európskych liberálov by pri takomto modeli zostalo kreslo šéfa či šéfky európskej diplomacie, či už by do neho zasadol končiaci belgický premiér Charles Michel alebo doterajšia komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová z Dánska. Niekoľko diplomatov však pri popisovaní týchto možností pred novinármi opakovane zdôrazňovalo, že všetko sú len varianty, ktoré sa môžu meniť.

Ak sa vedúci predstavitelia krajín EÚ na obsadenie kľúčových únijných funkcií tentoraz nedohodnú, hovorí sa medzi diplomatmi o možnosti ďalšieho mimoriadneho summitu 15. júla.

01 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-03-21 21:02:17 - Feat.: - Title: Summit Európskej únie sa zhodol na ďalšej urýchlenej pomoci Ukrajine, ocenil iniciatívu Česka 03 - Modified: 2024-03-21 20:38:36 - Feat.: - Title: Summit Európskej únie rozhodol o začatí prístupových rozhovorov s Bosnou a Hercegovinou 04 - Modified: 2024-03-20 10:14:11 - Feat.: - Title: Fico chce na samite hovoriť o jadrovej energii aj rozširovaní Európskej únie 05 - Modified: 2024-02-16 17:32:06 - Feat.: - Title: Navaľného smrť otriasla svetom. Merkelová viní štátnu moc Ruska, Poľsko žiada nezávislé vyšetrovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 19:32