Reuters
StoryEditor

Ivanka v centre pozornosti. Zvyšku sveta to pripadá, ako by sme sa stali monarchiou, tvrdí diplomat

02.07.2019, 10:38
Dcéra amerického prezidenta sa objavovala aj na rokovaniach, na ktoré nebol prizvaný ani minister zahraničia.

Len veľmi málo Američanov malo vo svojom živote možnosť vkročiť do izolovanej Severnej Kórey, krajiny s jadrovým arzenálom a diktátorom. Nedeľa tak bola pre mnohých prekvapením. Hranice KĽDR prekročil americký prezident Donald Trump a to v sprievode svojej dcéry Ivanky.

Tridsaťsedemročná poradkyňa Bieleho domu zohrala v prezidentovom ázijskom turné veľmi významnú úlohu. Všetko začalo už ekonomickým summitom G20. Ivanka sedela vedľa svojho otca, keď boli predstavované prvej dámy, a zúčastnila sa aj niekoľkých rokovaní so štátnikmi, kde jej prítomnosť údajne hlavy štátov zaskočila.

V rámci niekoľkodňovej cesty spojila rodinné väzby s diplomatickou prácou, ktorá býva vo väčšine krajín vykonávaná profesionálmi, ktorí strávili roky štúdiom a prípravami na podobné momenty.

Prebrala aj úlohu hovorkyne

Na summite dokonca zastúpila aj tlačovú hovorkyňu a v jednom z videopríspevkov zhodnotila stretnutie prezidenta s indickým premiérom Narendrom Modim. A nezostala len tam. Pokúsila sa aj viesť dialóg so štátnikmi mimo rokovania. Jeden z nie veľmi vydarených pokusov zaznamenala na kameru kancelária francúzskeho prezidenta.

Video ukazuje, ako sa Ivanka Trumpová snažila zapojiť do konverzácie britskej premiérky Theresy Mayovej, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, kanadského premiéra Justina Trudeaua a šéfky Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeovej, ktorí neboli z prítomnosti Trumpovej dcéry zrovna nadšení.

Vplyv na otca

Ivanka Trumpová mala každopádne význačnú pozíciu v Japonsku i Južnej Kórei a to aj vďaka svojmu vplyvu na prezidenta. Podľa denníka The Washington Post sa po otcovom boku objavila aj preto, že zjavne v rámci administratívy nemá konkurenciu.

V rámci administratívy je však v šedej zóne a nie je jasná jej pozícia. Počas zahraničnej cesty niekoľkokrát vzala miesto na slnku kariérnym diplomatom vrátane ministra zahraničia Mikea Pompea. Ivanka sedela na prominentných miestach a objavila sa aj na prezidentových rokovaniach, na ktoré nebol prizvaný Pompeo.

​Podľa kritikov však jej prítomnosť na rokovaniach nie je ideálna pre obraz USA vo svete. Navyše funkcie Trumpovej nezapadajú do žiadnej oficiálnej kategórie. Ani do úlohy dcéry prezidenta, ani poradcu. A podľa odborníkov to nevysiela navonok dobrý signál.

"Zvyšku sveta to pripadá, ako by sme sa stali konštitučnou monarchiou," povedal médiám bývalý veľvyslanec USA v Južnej Kórei Christopher Hill s tým, že diplomatom nemusí byť jasné, s kým komunikovať. "Znižuje to našu dôveryhodnosť a ukazuje spojencom, že jediní na kom záleží, sú Trumpovci."

Zatienila Boltona

Prezident to však vníma inak. Dcéra bola vraj po jeho boku, pretože sa na prípravách cesty podieľala pomaly rovnako ako minister Pompeo. Obaja tak dostali možnosť pozdraviť americké jednotky na vojenskej základni Osan.

Objavili sa už aj špekulácie, že Trump sa snaží dcéru pretlačiť viac do žiary médií, aby pre neho následne bola efektívnejšou pomocou v rámci predvolebnej kampane.

Kým s Pompeom Ivanka o miesto na slnku súperila, s poradcom pre národnú bezpečnosť Johnom Boltonom zviedla nerovný boj a úplne ho zatienila. Namiesto návštevy KĽDR odletel do Mongolska.

Sama prezidentova dcéra o prechádzke na území KĽDR uviedla, že to bol "bizarný" zážitok. Pohybovala sa totiž na území medzi vojenskými zariadeniami v demilitarizovanej zóne, kam ich prístup Američanom aj Juhokórejčanom prakticky zakázaný.

Nie všetkým sa však jej prítomnosť v demilitarizovanej zóne pozdávala. "Nebola to správna doba, aby Trump priviedol deti na rokovanie," uviedla pre médiá špecialistka na severokórejský režim Jenny Townová z Stimsonovho centra.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:34