Reuters
StoryEditor

Reakcie európskej tlače na summit: Prehra Merkelovej, darček pre Macrona. EÚ si zaslúži viac demokracie

03.07.2019, 09:45
Autor:
ČTKČTK
Hoci sa predsedníčkou Európskej komisie stane blízka spolupracovníčka Angely Merkelovej, považujú médiá nemeckú premiérku za hlavnú porazenú.

Proces obsadzovania vrcholných postov v jej inštitúciách ukázal, že Európska únia by si zaslúžila viac demokracie. Rozhodovanie je naďalej príliš závislé na vôli francúzsko-nemeckého spojenectva.

Po mimoriadnom summite EÚ v Bruseli, ktorý rozhodoval o personálnych otázkach, to dnes píše európska tlač. Hoci sa na čelo Európskej komisie postaví Nemka a blízka osoba Angely Merkelovej, označujú niektoré denníky nemeckú kancelárku za hlavnú porazenú.

"Zostáva pocit, že (premiéri a prezidenti EÚ) obišli všetkých európskych voličov, ktorí dali hlas niektorému z takzvaných spitzenkandidátov, aby dosiahli zvolenie predsedu Európskej komisie demokratickým spôsobom," napísal rakúsky denník Kurier.

Takzvaní spitzenkandidáti, teda lídri európskych strán pre europarlamentné voľby, nakoniec žiadnu z vrcholných funkcií nezískali.

Výber zanecháva "pachuť"

Výber nemeckej ministerky obrany Ursuly von der Leyenovej, ktorá má byť nástupkyňou Jeana-Claudea Junckera na čele EK, označil denník za prekvapivý, pretože k dispozícii bolo "mnoho iných, kompetentnejších kandidátov, ktorí dreli v predvolebnom boji".

Výber von der Leyenovej, ktorá je napriek tomu "nepochybne kompetentná", tak podľa denníka Kurier zanecháva "pachuť". "Zostáva pocit, že by EÚ zniesla dávku demokratizácie," dodáva rakúsky denník.

​Aj podľa rakúskeho denníka Die Presse by malo rozhodovanie v EÚ byť demokratickejšie. V súčasnej EÚ je totiž podľa neho mysliteľné obísť pri rozhodovaní priamo volený Európsky parlament, nemysliteľné však je obísť francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú.

"Tento poznatok uplynulých dní je z demokratického hľadiska na zváženie," napísal denník. Zároveň však podľa neho nie je na obzore žiadna alternatíva francúzsko-nemeckého motora EÚ, ostatné štáty sa totiž stále nedokázali dostatočne emancipovať. "Následok: kvalita Európskej únie zostáva v dobrých i zlých časom závislá na tomto duu," napísali rakúske noviny.

Macron ju vniesol do hry

Hoci sa predsedníčkou Európskej komisie stane Nemka, členka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a dlhé roky blízka spolupracovníčka Angely Merkelovej, považuje holandský denník De Volkskrant nemeckú premiérku za hlavnú porazenú. "Najviac prehrala spolková kancelárka Angela Merkelová," napísal.

"Ursula von der Leyenová je pre Merkelovú horkou pilulkou, Macronovým" darčekom ", pretože on meno von der Leyenovej vniesol do hry," uviedol ďalej holandský denník.

Vymenovanie ministerky obrany do čela Európskej komisie sa hrubo nepáči nemeckej sociálnej demokracii, koaličnému partnerovi Merkelovej CDU, práve preto sa kancelárka na záverečnom hlasovaní na summite ako jediná zdržala hlasovania, napísal De Volkskrant, ktorý zároveň označil systém takzvaných spitzenkandidátov za "pochovaný".

01 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 02 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Vízia Draghiho a Lettu 04 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 05 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:07