Reuters
StoryEditor

Najsilnejšie za 20 rokov. Juh Kalifornie zasiahlo ďalšie silné zemetrasenie, hlásia zranených

06.07.2019, 07:51
Autor:
ČTKČTK
Podľa americkej geologickej služby USGS malo intenzitu 7,1 stupňa.

Juh Kalifornie v piatok večer miestneho času (dnes skoro ráno SELČ) zasiahlo ďalšie silné zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo početné zranenia a spôsobilo materiálne škody.

Podľa americkej geologickej služby USGS malo intenzitu 7,1 stupňa a niektorí odborníci nevylučujú, že čoskoro môže nasledovať ďalšie.

Rektorov CBS zasiahlo zemetrasenie počas živého vysielania:

Oblasť zažila už vo štvrtok najsilnejšie zemetrasenie za posledných 20 rokov s intenzitou 6,4 stupňa. Po ňom nasledovala séria 1700 slabších otrasov, uviedla agentúra AP.

Ohnisko sa v piatok rovnako ako vo štvrtok nachádzalo pri meste Ridgecrest v Mohavskej púšti asi 240 kilometrov severovýchodne od Los Angeles. Epicentrum pritom bolo v hĺbke 17 kilometrov.

Otrasy trvali niečo vyše pol minúty a cítiť boli podľa USGS nielen v Los Angeles, ale aj v Sacramente na severe štátu a tiež smerom na juh až v Mexiku.

Zranenia a materiálne škody

Po piatkovom zemetrasení, ktoré podľa USG uvoľnilo osemkrát viac energie ako štvrtkové, sú hlásené početné zranenia a niekoľko požiarov, oznámila hovorkyňa hasičov Megan Personová bez bližších podrobností.

Zatiaľ podľa nej nie je známe, že by niekto prišiel o život. Otrasy, ktoré začali o 20:19 miestneho času (05:19 SELČ), spôsobili v zasiahnutej oblasti škody na budovách a pozemných komunikáciách. Určiť celkový rozsah škôd bude ale možné až dnes ráno (miestneho času) za denného svetla, pretože na západnom pobreží USA je zatiaľ noc.

Riaditeľ Kalifornského úradu záchranných služieb Mark Ghilarducci novinárom povedal, že je hlásených niekoľko požiarov v domoch, ktoré spôsobil predovšetkým únik plynu z porušených potrubí. Poškodené sú podľa neho aj vodovodné potrubia. Z mestečka Trona prišla správa, že sa zrútil jeden dom, ale škody v tomto mieste môžu byť oveľa väčšie.

Basebalový zápas

Viditeľné boli otrasy napríklad na štadióne losangeleského basebalového tímu Dodgers, kde domáci tím práve hral s hosťami San Diego Padres. Nezdalo sa, že by udalosť ovplyvnila hráčov, ale zato si ju všimli diváci sledujúci zápas v televízii, keď im poskakoval obraz.

Jednu zo štátnych ciest v Kernskom okrese, kde sa nachádza aj Ridgecrest, zavalila lavína kameňov uvoľnená otrasmi. Vo štvormiliónovom Los Angeles zastavila z bezpečnostných dôvodov dočasne prevádzku železničná spoločnosť Metrolink.

Môže prísť ešte ničivejšie zemetrasenie

V Las Vegas a v štáte Nevada, ktorý susedí s Kaliforniou, dve po sebe idúce silné zemetrasenia podľa médií oživili možnosť ešte mocnejšieho a ničivějšieho zemetrasenia, ktorého sa západ Spojených štátov veľmi obáva.

Lucy Jonesová z Kalifornského technologického inštitútu (Caltech) však uistila, že piatkové a štvrtkové zemetrasenia sa odohrali v rovnakom tektonickom zlome, ktorý je vzdialený od zlomu San Andreas, ktorý by katastrofálne zemetrasenie mohol spôsobiť.

Pravdepodobnosť ďalších otrasov v budúcom týždni s intenzitou presahujúcou siedmy stupeň je podľa seizmologičky desaťpercentná. Avšak otrasy o sile piatich stupňov sú takmer isté.

Kalifornia je pretkaná tektonickými zlomami považovanými za najaktívnejšie na svete. K najnebezpečnejším v tejto oblasti patrí zlom San Andreas, ktorý pretína San Francisko a tiahne sa severne od Los Angeles vo vzdialenosti 65 kilometrov.

01 - Modified: 2024-04-05 16:28:40 - Feat.: - Title: New York zasiahlo silné zemetrasenie o sile 4,8 stupňa. Pocítili ho desiatky ľudí, škody zatiaľ nehlásia 02 - Modified: 2024-04-04 09:21:18 - Feat.: - Title: Po zemetrasení na Taiwane pokračujú záchranné práce, nezvestných je stále vyše 30 ľudí 03 - Modified: 2024-04-04 09:00:00 - Feat.: - Title: Ako zemetrasenie na Taiwane ovplyvní globálny trh smartfónov? Najväčší výrobca polovodičových súčiastok pozastavil výrobu 04 - Modified: 2024-04-04 06:44:18 - Feat.: - Title: Na Taiwane vyslobodili šiestich mužov, ktorí ostali uväznení po zemetrasení. Záchranné práce pokračujú 05 - Modified: 2024-04-04 06:49:04 - Feat.: - Title: Oblasť pri Fukušime zasiahlo silné zemetrasenie, otrasy cítili aj v Tokiu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 11:36