TASR/AP
StoryEditor

"V našej krajine nie je miesto pre tak úbohé stvorenie, ako si ty." Gruzínsky moderátor vulgárne urážal Putina

08.07.2019, 15:35
Autor:
ČTKČTKbajbaj
Moderátor gruzínskej televízie Giorgi Gabunija sa vo vysielaní rozhorčil natoľko, že začal ruského prezidenta častovať veľmi vulgárnymi výrazmi.

Deň pred zrušením letov medzi Ruskom a Gruzínskom utrpeli vzťahy oboch krajín ďalší šrám. Obľúbený moderátor gruzínskej televízie Rustavi 2 Giorgi Gabunija vo vysielaní vulgárne urážal ruského prezidenta Vladimira Putina.

Gruzínska prezidentka spoločne s vládnymi špičkami verbálny útok dôrazne odsúdili. Hovorca ruského prezidenta ho označil za neprijateľnú provokáciu.

​Gabunija začal reláciu Post scriptum pre neho typickou kritikou Vladimíra Putina. Pri svojom monológu sa však rozhorčil natoľko, že začal ruského prezidenta častovať veľmi vulgárnymi výrazmi.

Rusov označil za otrokov

Ruského prezidenta okrem iného označil za "darebáka", "netvora" a "psie lajno". "V našej krásnej krajine nie je miesto pre tak úbohé stvorenie, ako si ty," vyhlásil a okrem iného Putinovi a jeho rodičom poprial, nech "horia v pekle".

Spŕška nadávok smerovala aj proti ruským obyvateľom, ktorých Gabunija označil za "otrokov".

Sídlo Rustavi 2 v neskorých hodinách obkľúčil dav ľudí rozhorčených Gabunijovým správaním a televízia bola podľa webu Civil na niekoľko hodín nútená prestať vysielať.

Prezidentka označila slová za protištátnu provokáciu

Televízia sa divákom za moderátorove slová, o ktorých dopredu údajne nemala tušenia, ospravedlnila. Aj keď sa riaditeľ televízie za nadávky ospravedlnil, vyhlásil tiež, že zdieľa moderátorov názor a neprepustí ho.

Televízia Rustavi 2 je pokladaná za blízku bývalému prezidentovi Michailovi Saakašvilimu, ktorý svoju opozičnú stranu vedie z exilu.

​Gabunijov monológ odsúdila tiež prezidentka Gruzínska Salome Zurabišviliová, ktorá ho označila za protištátnu provokáciu, ktorej cieľom je podľa nej buď vyvolanie novej vojny, alebo pomsta za neúspešný prevrat. Podobný názor zaujali aj koaliční politici.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok incident odsúdil ako neprijateľný a označil ho za "hanbu pre gruzínsky ľud".

Správanie moderátora podľa Peskova malo byť provokáciou s cieľom ešte viac skomplikovať rusko-gruzínske vzťahy. Celý incident hovorca tiež považuje za dôkaz, že "gruzínske úrady zlyhávajú v pacifikovaní radikálnych proti-ruských síl."

Kremeľ však podľa neho zaznamenal, že celé gruzínske vedenie vrátane prezidentky, premiéra a predsedu parlamentu počínanie gruzínskeho novinára odsúdilo.

Zacielenie na turizmus

V pondelok zároveň vstúpil do platnosti zákaz lietať medzi Gruzínskom a Ruskom. Kremeľ ním 21. júna reagoval na protiruské demonštrácie v Tbilisi, vyvolané návštevou ruských poslancov v gruzínskom parlamente. Pri nej si poslanec Sergej Gavilov sadol do kresla predsedu gruzínskeho parlamentu a predniesol príhovor v ruštine.

Rozzúril tým tisícky Gruzíncov, ktorí prišli protestovať pred budovu parlamentu proti ruskému vplyvu v krajine. Následné strety s políciou si vyžiadali 240 zranených.

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová označila Rusko za "nepriateľa a okupanta" a naznačila, že v pozadí protestov stojí "piata kolóna" Moskvy. Naopak Moskva kritizovala "radikálnych gruzínskych politikov" a označila to za "protiruskú provokáciu".

Rozhodnutie zrušiť lety do Gruzínska je podľa Putinovho hovorcu opatrením potrebným pre bezpečnosť ruských občanov. Dátum 8. júl bol podľa Peskova zvolený preto, že v túto dobu skončí väčšina zájazdov do Gruzínska. Zákaz podľa neho prestane platiť, až sa situácia v Tbilisi upokojí a až "ruským návštevníkom nebude hroziť žiadne nebezpečenstvo."

Gruzínsko príde o miliardy

Kritici však opatrenia vidia ako ekonomický nátlak. Podľa gruzínskeho úradu pre turizmus navštívilo vlani Gruzínsko celkom 7,2 milióna zahraničných turistov, z ktorých 1,4 milióna pochádzalo práve z Ruska. Analytici odhadujú, že ročná strata z toho, že Rusi tento rok pôjdu k moru inam, bude zhruba 300 miliónov dolárov (266 miliónov eur).

Ruské ministerstvo dopravy odhaduje straty ruských prepravcov na tri miliardy rubľov (42 miliónov eur). Zákaz sa dotkne spoločnosťou Aeroflot a jej dcérskej firmy Pobeda, S7, Uralskije avialiniji, UTair, Smartavia a Red Wings. Do Ruska lietali gruzínske aerolinky Georgian Airways a MyWay Airlines.

V Tbilisi sa demonštrovalo aj v nedeľu. Prívrženci opozície na už 17. protestnej akcii v rade požadovali odstúpenie ministra vnútra Giorgiho Gachariia a šéfa tajnej služby Vachtanga Gomelauriho. Kvôli protestom už rezignoval šéf parlamentu Irakli Kobachidze.

Posledný priamy let z Ruska do Gruzínska uskutočnilo lietadlo Aeroflotu, ktoré cestu z Moskvy do Tbilisi ukončilo presne o polnoci SELČ. Posledné lety gruzínskych spoločností sa uskutočnili v nedeľu z Tbilisi do Moskvy a Petrohradu.

Letecké spojenie medzi oboma štátmi bolo naposledy prerušené po rusko-gruzínskej vojne v auguste 2008 o územie Južného Osetska. Lietať sa opäť začalo o dva roky neskôr, ale až do septembra 2014 išlo len o charterové lety.

01 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 02 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 03 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 04 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 05 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 12:49