StoryEditor

Záhreb nechce bojovať s del Ponteovou

27.04.2005, 00:00

"Chorvátsko stále plne nespolupracuje s Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY)," oznámila včera v Luxemburgu hlavná prokurátorka haagskeho tribunálu Carla del Ponteová. Podľa jej informácií sa posledný obvinený generál Ante Gotovina nachádza v Chorvátsku a pohybuje sa po jeho území, prípadne navštevuje Bosnu a Hercegovinu. "Gotovina je v dosahu chorvátskych úradov," povedala hlavná prokurátorka po tom, čo sa stretla so zástupcami EÚ v rámci osobitnej pracovnej skupiny pre Chorvátsko. Práve pre negatívne hodnotenie del Ponteovej odložila únia prístupové rokovania s Chorvátskom, ktoré sa za predpokladu plnej spolupráce s ICTY mali začať 17. marca. "Plná spolupráca bude dosiahnutá, keď Gotovina bude vydaný do Haagu, alebo chorvátske úrady tribunálu označia, kde sa presne nachádza," dodala prokurátorka.
Osobitná komisia EÚ pre Chorvátsko sa mala včera stretnúť aj s chorvátskymi predstaviteľmi na čele s premiérom Ivom Sanaderom. Ten odmietol včerajšiu prvú schôdzku s európskymi predstaviteľmi ako boj s Carlou del Ponteovou. "Obaja máme rovnaký cieľ -- plnú spoluprácu s tribunálom OSN," povedal Sanader pred včerajším stretnutím.
Chorvátsko malo včera prvú možnosť predložiť EÚ argumenty dokazujúce plnú spoluprácu s ICTY. "Bude to začiatok procesu, ktorý, dúfam, prinesie pre Chorvátsko pozitívne závery," očakáva Sanader. Ani on, ani európska strana nečakajú rýchle výsledky. Plánovaná včerajšia schôdzka mala byť len prvou v poradí a argumenty, ktoré mal Záhreb predložiť, bude musieť EÚ ďalej študovať.
Svoj odkaz únii poslal zo Záhrebu aj chorvátsky prezident Stjepan Mesić, keď obvinil zosnulého generála Janka Bobetka a generála Anteho Gotovinu zo zodpovednosti za smrť 185 vojakov pri ofenzíve voči povstaleckým Srbom v roku 1993. Je to po prvýkrát, keď čelný politik obvinil chorvátskych dôstojníkov zo zločinov voči vlastným vojakom v priebehu vojny za nezávislosť v rokoch 1991 až 1995.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:00