StoryEditor

Bush chce na hranicu s Mexikom poslať gardistov

17.05.2006, 00:00

Americký prezident George W. Bush predstavil novú imigračnú politiku Spojených štátov. V jeho plánoch na zastavenie ilegálnej imigrácie cez americko-mexickú hranicu hrá významnú úlohu Národná garda. Okrem posilnenia pohraničnej stráže a vybudovania nového dvojitého plotu pozdĺž hranice chce Bush poslať do oblasti 6 000 gardistov.
Stráženie hranice
S imigračnou politikou Bieleho domu je nespokojných podľa prieskumu týždenníka Newsweek až 61 percent Američanov. Vzhľadom na blížiace sa voľby do Kongresu hľadajú republikáni nové témy, ako pritiahnuť svojich nespokojných voličov k volebným urnám. Rozsiahla reforma imigračnej politiky je pokusom o kompromis. Bush sa snaží uspokojiť najmä svojich konzervatívnych voličov, zároveň nechce rozhnevať čoraz väčší počet latinskoamerických voličov.
"Nemáme nad hranicou plnú kontrolu a ja to chcem zmeniť," vyhlásil Bush. Riešením by podľa neho malo byť 6 000 členov Národnej gardy, ktorí majú pomôcť zhruba 12 000 strážcom hranice. Neskôr má byť počet hraničiarov zvýšený na 18 000 a Národná garda by sa mala postupne z hranice stiahnuť. Mexiko vyslovilo obavy, že hranica sa prítomnosťou gardistov bude "militarizovať". "Spojené štáty nemajú v úmysle svoju južnú hranicu militarizovať. Mexiko je náš sused a priateľ," snažil sa Bush upokojiť južných susedov. Národná garda by mala na hranici zohrávať len podpornú úlohu pri zabezpečovaní komunikácie, výcviku, logistiky a analýzy tajných informácií.
Okrem posilnenia stráženia hranice chce prezident vybudovať dva ploty, ktoré majú imigrantom z Mexika zabrániť prieniku na americké územie. "Vybudujeme dômyselné ploty, nové cesty pre hliadky a bariéry vo vidieckych oblastiach. Zapojíme senzory zachytávajúce pohyb, infračervené kamery a ďiaľkovo ovládané lietadlá," spresnil Bush. Tieto opatrenia však budú aj niečo stáť, a preto požiadal Kongres o schválenie finančného príspevku vo výške 1,9 miliardy dolárov na rozšírenie ochrany hranice. V minulom roku zadržala pohraničná stráž na hranici približne 1,2 milióna ľudí a ďalších podľa odhadov asi 500-tisíc dokázalo do USA preniknúť.
Asimilácia
Bush zároveň vyhlásil, že približne 12 miliónov ilegálnych prisťahovalcov žijúcich v USA nemožno vyhostiť. "Musíme čeliť realite a priznať si, že milióny nelegálnych prisťahovalcov tu už máme. Nebolo by múdre ani realistické obkľúčiť milióny ľudí, z ktorých niektorí už majú v USA hlboké korene a poslať ich späť cez hranicu," konštatoval Bush. Pri riešení ich štatútu však nesúhlasí ani s amnestiou. Namiesto toho navrhol plán zamestnania ilegálnych prisťahovalcov, ktorí by mohli získať občianstvo USA, ak by zaplatili zmarené dane, naučili sa po anglicky a dokázali, že sú zamestnaní.
Bush tiež vyslovil požiadavku na asimiláciu imigrantov v americkej spoločnosti tým, že sa naučia angličtinu a dejiny Spojených štátov. Vyzval zároveň k postihom zamestnávateľov, ktorí nelegálne najímajú prisťahovalcov.
Veľvyslanectvo Spojených štátov na otázku HN o deportáciách slovenských občanov nevedelo odpovedať, pretože zatiaľ nemá k dispozícii takéto informácie. Ministerstvo spravodlivosti SR včera HN tiež nevedelo poskytnúť presné údaje, takúto štatistiku nevedie ani Migračný úrad SR. Ako pre HN povedal slovenský konzul vo Washingtone Marcel Klimo, informáciami o deportáciách slovenských občanov nedisponuje.

Bašta imigrantov a prevádzačov
Ani výraz dezolátny nie je podľa agentúry DPA dostatočne výstižný pre obraz pohraničného územia medzi Mexikom a USA Vysoké tŕnisté kroviny, kaktusy, púštna pôda a kilometre vyprahnutej krajiny bez tieňa, ktorý by chránil pred rozpáleným slnkom. Na pozvanie istej nadácie si v týchto dňoch urobili obraz o situácii mladí americkí novinári, ktorí navštívili mexickú osadu Altar na hranici s americkým štátom Arizona. Videli tam biedu a zúfalstvo, strach a nádeje ilegálnych prisťahovalcov, ktorí tu snívajú o novej budúcnosti.
V Altare prekvitá obchod s teplými bundami, čiapkami a vlnenými rukavicami. Po celodennej horúčave sú totiž noci v púšti chladné, často musia ľudia prečkať aj teplotu okolo bodu mrazu. Dobre sa predávajú aj amulety so soškami Panny Márie, ktoré majú chrániť pred štrkáčmi a americkými
pohraničnými hliadkami. Nehostinný hraniční pás severne od Altaru sa stal centrálnym bodom pre
imigrantov a prevádzačov od postavenia pevných hraničných bariér v blízkosti aglomerácií San Diega v Kalifornii a El Pasa v Texasu, ktoré dramaticky obmedzili ilegálne prechody hranice v týchto lokalitách. Do Altaru prichádza denne vyše 3 000 ľudí, aby sa tu pokúsili o ilegálny prechod hraníc a skúsili šťastie v USA.
Hranica medzi USA a Mexikom je dlhá 3 140 kilometrov. Od roku 1998 do 2002 tam podľa údajov amerických pohraničných úradov zahynulo 2 000 ľudí. Podľa konzervatívnych odhadov sa každoročne nebezpečná cesta bez odhalenia podarí asi pol miliónu osôb, vyše milióna ľudí každoročne zadržia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 23:17