StoryEditor

Olympiádu môže zatieniť smog. Čína sa pripravuje na znečistené ovzdušie

27.01.2022, 11:00
Napriek snahám o zelenšie olympijské hry bude Peking bojovať s dlhodobo znečisteným ovzduším. Podľa agentúry AFP preto úrady spustili núdzový plán, pomocou ktorého sa má zabezpečiť, aby hry nenarušil smog.

Zimné olympijské a paralympijské hry v Pekingu sa konajú na severe Číny koncom zimy a začiatkom jari, keď sú mimoriadne nepriaznivé poveternostné podmienky, “ uviedol na tlačovej konferencii hovorca čínskeho ministerstva životného prostredia Liou Jou-pin.

Dodal, že všetky lokality konania ZOH aktivujú svoje núdzové plány“. Medzi nariadenia patrí zníženie výroby v znečisťujúcich spoločnostiach s relatívne malým ekonomickým vplyvom v hostiteľských mestách Peking a Čang-ťia-kchou.

Čínske hlavné mesto po zvolení za hostiteľské mesto hier v roku 2015 vyhlásilo znečisteniu „vojnu“. Peking v snahe zbaviť sa statusu jedného z najviac znečistených miest na svete zatvoril desiatky uhoľných elektrární a premiestnil odvetvie ťažkého priemyslu.

Stav nezvrátili ani opatrenia

Podľa štátnych údajov zverejnených tento mesiac je však kvalita ovzdušia aj napriek dramatickým zlepšeniam v posledných rokoch ešte stále hlboko pod normami Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Koncentrácia jemných častíc (PM2,5) v pekinskom ovzduší vlani klesla na 33 mikrogramov na kubický meter vzduchu. Tieto častice môžu preniknúť do pľúc a vyvolať respiračné ochorenia.

Podľa pekinského úradu pre životné prostredie bolo toto číslo o tretinu nižšie v porovnaní s úrovňou v roku 2013, keď malo hlavné mesto ČĽR jednu z najhorších úrovní kvality ovzdušia na svete. Stále je to však šesťkrát viac, než je hodnota odporúčaná organizáciou WHO.

IQAir, švajčiarska organizácia, ktorá poskytuje informácie o stave ovzdušia vo svete, uviedla, že v roku 2020 sa 42 zo 100 miest s najviac znečisteným ovzduším nachádzalo v Číne. Peking medzi ne však nepatril.

V pondelok mal index kvality ovzdušia v Pekingu podľa IQAir hodnotu 218, čo je klasifikované ako „veľmi nezdravé“ územie.

Hra na zelené hry

Predstavitelia vlády v decembri podľa agentúry Reuters uviedli, že všetkých 26 olympijských športovísk v Pekingu a provincii Hebei bude stopercentne poháňaných obnoviteľnou energiou. Nasadených bude aj viac ako 700 vozidiel na vodíkový pohon, a to aj napriek tomu, že vláda nesplnila cieľ výroby vodíka.

Prípravy sa nezaobišli ani bez programu výsadby stromov, ktorý zvýšil pokrytie lesov v Zhangjiakou na 70 až 80 percent, v porovnaní s predchádzajúcimi 56 percentami.

Čína tiež uviedla, že po prvýkrát urobí hry „uhlíkovo neutrálne“. Environmentálna skupina Greenpeace však upozorňuje, že bez ďalších údajov bude ťažké vyhodnotiť, či krajina cieľ skutočne naplní.

Autorka je študentkou Katedry žurnalistiky FiF UK.
Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 
01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-03-30 22:28:31 - Feat.: - Title: Meteorológovia vyhlásili v Česku smogovú situáciu, dôvodom je piesok zo Sahary 03 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 04 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 05 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 09:42