StoryEditor

Sex za ryby. Chudoba núti africké ženy k prostitúcii, splácajú tak dlhy rybárom

21.07.2019, 00:00
Autor:
zufzuf
Niektoré z nich sú matky samoživiteľky, iné sa snažia prispieť do napnutého rozpočtu svojej veľkej rodiny.

Každý deň ženy v africkom štáte Malawi vychádzajú do ulíc miest a dedín na brehu rovnomenného jazera, nakupujú ryby od rybárov a privyrábajú si ich predajom.

Niektoré z nich sú matky samoživiteľky, iné sa snažia prispieť do napnutého rozpočtu svojej veľkej rodiny. Nie vždy ale majú na zaplatenie, a nie vždy predajú všetky ryby, ktoré od rybárov odkúpia. Bežná prax je riešiť takú situáciu prostitúciou, na čo upozorňujú sociálne a vzdelávacie organizácie.

Chudobná žena v Malawi od rybára prevezme nachytané ryby, ale nemá ihneď na ich zaplatenie: sľúbi preto, že mu peniaze dá potom, čo ryby predá. Keď sa jej ale celý úlovok predať nepodarí, časť peňazí na zaplatenie rybárovi jej chýba.

"Muž či žena, skrátka jeden z nich navrhne: Poďme mať sex ako kompenzáciu," popísal situáciu pre server NPR Benjamin Kachikho, ktorý pracuje pre Malawijskú pobočku Timotheovej nadácie. Tá sídli v Kanade a zaoberá sa hlavne sociálnymi záležitosťami, ako je napríklad vzdelávanie o HIV.

"Tá prax je odveká a zakorenená ako sociálny norma," upozornil Patrick Higdon z neziskovej organizácie World Connect, ktorá sa snažila vyriešiť rovnakú situáciu v Keni. "Hlavným dôvodom je chudoba. Ak ste chudobná, ste zaseknutá v tejto situácii," doplnil Kachikho.

Deje sa to bežne, spoločnosť to ale neschvaľuje

Že ženy kupujú ryby za sex, je síce celkom bežné, hoci nemožno dobre odhadnúť počet žien, ktoré sa v chudobe k prostitúcii uchyľujú.

Rozhodne to ale neznamená, že by Malawijská spoločnosť pre ženy zahnanej do pasce mala pochopenie. Obchodníčky sa snažia utajiť, že okrem rýb predávajú aj svoje telá: je to pre nich zahanbujúce.

Podľa nemeckej reportérky Julie Guntherovej sa ani samy nepovažujú za sexuálne pracovníčky, len za ženy, ktoré situácia dohnala k nutnosti jej krajného riešenia.

Prostitúcia sa navyše chudobným ženám môže nepekne vypomstiť. "Rybári chcú mať najčastejšie nechránený sex. Nemajú radi kondómy," vysvetlila reportérke tridsaťdeväťročná žena z dediny Chisamba.

Podľa odhadov je pritom každý desiaty Malawijský dospelý medzi 15 a 64 rokmi HIV pozitívny. Rybári cestujú medzi dedinami, čím nebezpečný vírus roznášajú do doposiaľ nepostihnutých oblastí.

"Prídem za rybárom a poviem, že chcem ryby, ale nemám peniaze. Potom máme sex a ja dostanem ryby. Deje sa to tak raz do týždňa," povedala Guntherovej tridsaťpäťročná rozvedená matka piatich detí. Podľa svojich slov je HIV negatívna, ale uvedomuje si, že šanca, že vírus dostane, je vysoká. "To je normálne," tvrdí.

Do transakcie rýb za sex nevstupujú obe strany rovnoprávne. Obchodníčka má len malú šancu ubrániť sa prípadnému bezpráviu.

"Niekedy sú ku mne rybári násilní," tvrdila jedna zo žien. Z rozhovorov s ďalšími Maliwajčankami vyplýva, že rybári často prevezmú peniaze alebo prijmú sexuálne služby, ale ryby žene nedajú. Jedna žena podvodníkovi v reakcii zobrala jeho rybársku sieť. "Vyhrážal sa mi, že ak si ju odnesiem, zbije ma," vypovedala Guntherovej.

Vymaniť sa z biznisu? Je potrebné systémové riešenie

Kvôli stigmatizácii, nebezpečenstve aj obtiažnosti povolania sa niektoré ženy pokúsia z rybárskeho biznisu dostať.

"Rozhodla som sa skončiť kvôli stigme a diskriminácii proti mne. Ostatní ma súdili: moji rodičia, moje deti. Aj ja sama som sa odsudzovala," vysvetlila Chrissy Masala, ktorá zámenu rýb za sex realizovala, dnes ale už siedmym rokom šéfuje vlastnému kaderníctvu.

Catherine Kambana zasa vyrába a predáva drevené uhlie. "Ale nič sa nezmenilo. Stále som chudobná," povedala.

Nezisková organizácia World Connect sa predtým snažila ponižujúci rybársky biznis odstrániť v Keni na brehu Viktóriinho jazera, neďaleko od Kisumu.

Miestne ženy prišli s nápadom, že si postavia vlastný lode, na ktoré si budú rybárov najímať, aby neboli na mužoch toľko závislé. "Ekonomická dynamika sa potom úplne pretočila," upozornil Higdon.

Vlastníci lodí následne založili vlastnú iniciatívu - Ženskú skupinu proti "rybám za sex". Ženy z Kene si neskôr spoločne dokonca kúpili motorové lode, ktoré môžu plávať hlbšie a loviť tak väčšie a iné ryby.

Podnikateľ Dave Okech prišiel s iným plánom, keď zorganizoval spojenie predavačiek s rybími farmami, ktoré sa zaviazali k etickému správaniu bez vynucovania si sexu.

Rôzne iniciatívy tak úspešne prispeli k obmedzeniu výmeny rýb za sex v Keni, reálne sa do nich však zapájajú len rádovo stovky žien.

Ďalšie Afričanky v Malawi, v Keni aj v iných krajinách ďalej prostitúciu prevádzkujú. "Cítim, že v tom nie je žiadna budúcnosť. Snívam o živote so stabilnou rodinou, ktorá by ma mohla zabezpečiť," povedala žena, ktorá sexuálnymi službami za ryby zarába na živobytie svojim trom deťom.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-23 13:53:26 - Feat.: - Title: Vnútri najsmrteľnejšej jaskyne na svete. Nachádza sa v nej vírus, ktorý môže spôsobiť ďalšiu pandémiu 02 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 03 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 04 - Modified: 2024-04-11 18:48:12 - Feat.: - Title: Ukrajina otvára veľvyslanectvá v Afrike, aby konkurovala vplyvu Ruska 05 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:42