Reuters
StoryEditor

VIDEO: Maskovaní muži útočili na ľudí na stanici v Hongkongu. Viac ako 40 ľudí zranili

22.07.2019, 10:51
Autor:
ČTKČTK
Existuje podozrenie, že útočníci pochádzajú z radov zločineckých gangov, takzvaných triád.

Desiatky maskovaných mužov vyzbrojených kovovými a drevenými palicami vtrhli v nedeľu večer na vlakovú stanicu v hongkonskej štvrti Yuen Long a zaútočili na okoloidúcich a protivládnych demonštrantov, ktorí sa vracali z protestnej akcie.

Hospitalizovaných bolo 45 zranených, jeden je v kritickom stave, informovali miestne zdravotnícke zdroje. Existuje podozrenie, že útočníci pochádzajú z radov zločineckých gangov, takzvaných triád.

Na záberoch zverejnených na sociálnych sieťach sú vidieť muži v bielych tričkách, ako útočia na ľudí na nástupištiach a vo vagónoch. Prodemokratickí aktivisti a poslanci obvinili políciu, že na miesto dorazila neskoro a násilnostiam sa len prizerala. Medzi zranenými je aj tehotná žena, matka, ktorá držala v náručí dieťa, a jedna novinárka, napísal s odvolaním sa na svedkov denník The Guardian.

Útok nastal po protivládnej demonštrácii v centre Hongkongu, ktorú sa polícia snažila rozohnať slzným plynom a streľbou gumovými projektilmi. Maskovaní muži na stanici v okrajovej štvrti Yuen Long zaútočili okolo 22:30 miestneho času (16:30 SELČ), niekoľko hodín po strete demonštrantov s políciou.

Niektorí z cestujúcich na stanici, ktorá je dosť vzdialená od miesta protestov, sa vracali z demonštrácie. Poslanec Lam Cheuk-ting uviedol, že polícii trvalo viac ako hodinu, než prišla na miesto incidentu. "Hongkong má jeden z najvyšších počtov policajtov na jedného obyvateľa. Kde všetci boli?" napísal na twitteri ďalší prodemokratický zákonodarca Ray Chan.

Hongkonská vláda útok odsúdila. Polícia v pondelok uviedla, že v súvislosti s násilnosťami na vlakovej stanici zatiaľ nebol nikto zatknutý a že vyšetrovanie pokračuje.

Opozičný poslanec Lam Cheuk-ting sa domnieva, že za útokom môžu stáť členovia organizovaných zločineckých skupín. "Dovoľuje teraz Hongkong triádam robiť si, čo chcú, útočiť na ľudí na ulici zbraňami?" Povedal Lam v rozhovore s novinármi.

V nedeľu sa v Hongkongu uskutočnila ďalšia masová demonštrácia, ktorej účastníci požadovali úplné stiahnutie kontroverzného návrhu zákona, ktorý by umožňoval vydávanie ľudí podozrivých z trestného činu do pevninskej Číny.

Kritici extradičného zákona sa obávajú, že by norma narušila právnu nezávislosť poloautonómneho Hongkongu a že podozriví vydaní do Číny by tam mohli čeliť nespravodlivým, politicky motivovaným procesom.

Podľa organizátorov sa nedeľného protestného pochodu zúčastnilo 430-tisíc ľudí, polícia účasť odhadla len asi na tretinu tohto počtu. Pôvodne pokojný protest prerástol v potýčky s políciou, pri ktorých demonštranti hádzali na príslušníkov polície rôzne predmety, zatiaľ čo bezpečnostné sily sa ich snažili rozohnať slzotvorným plynom a streľbou gumovými projektilmi.

01 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 02 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 03 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-11 07:45:28 - Feat.: - Title: Hongkong bez udania dôvodu vyhostil Poľku pracujúcu pre Reportérov bez hraníc
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:15