Reuters
StoryEditor

Svetoví lídri reagujú na zvolenie Borisa Johnsona za nového britského premiéra

23.07.2019, 15:37
Autor:
ČTKČTK
Borisovi ​Johnsonovi krátko po oznámení konzervatívcov gratulovali aj americký prezident Donald Trump alebo francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Konzervatívna strana sa musí spoločne usilovať o brexit, ktorý je prospešný pre celú Britániu, a udržať labouristického lídra Jeremyho Corbyna mimo vládu. V reakcii na zvolenie Borisa Johnsona novým straníckym vodcom to na twitteri uviedla končiaca britská premiérka Theresa Mayová. Dodala, že ako radová poslankyňa bude svojho nástupcu plne podporovať.

​Johnsonovi krátko po oznámení konzervatívcov gratulovali aj americký prezident Donald Trump alebo francúzsky prezident Emmanuel Macron. Budúca šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že dúfa v dobrý pracovný vzťah s novým britským premiérom.

"Blahoželám Borisovi Johnsonovi k tomu, že sa stal novým premiérom Spojeného kráľovstva. Bude skvelý!" napísal Trump na twitteri. Johnson by mal prevziať funkciu predsedu vlády v stredu po audiencii u kráľovnej.

Corbyn Johnsona kritizuje

"Mnohokrát blahoželám Borisovi Johnsonovi k zvoleniu lídrom Konzervatívnej strany - musíme teraz pracovať spoločne, aby sme uskutočnili brexit, ktorý prospeje celému Spojenému kráľovstvu, a aby sme udržali Jeremyho Corbyna mimo vládu. Z poslaneckej lavice budete mať moju plnú podporu," odkázala svojmu nástupcovi Mayová.

Corbyn naopak v reakcii kritizoval nastupujúceho predsedu vlády za "sľubovanie daňových úľav pre najbohatších" a za "presadzovanie škodlivého brexitu bez dohody". Podľa opozičného vodcu nemá Johnson podporu Británie, lebo o jeho nástupe do premiérskej funkcie rozhodli iba členovia Konzervatívnej strany. "Ľudia v našej krajine by mali o tom, kto sa stane premiérom, rozhodnúť v parlamentných voľbách," dodal.

Pred brexitom bez dohody varoval tiež prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans, podľa ktorého by tento scenár bol "tragédiou" pre Britániu i pre Európsku úniu. Zopakoval však, že Únia nemieni ustupovať od existujúcej brexitovej dohody. Tá trikrát neprešla dolnou komorou britského parlamentu, a Johnson ju preto chce zásadne zmeniť, čo však zvyšok EÚ odmieta.

Macron chce hovoriť o Iráne a brexite

Bruselskú pozíciu zhrnul hlavný brexitový vyjednávač EÚ Michel Barnier, keď na twitteri napísal o "ratifikácii dohody o vystúpení" a o možnosti rokovať o úprave politickej deklarácie týkajúcej sa budúceho partnerstva Británie s EÚ.

Budúca šéfka Európskej komisie von der Leyenová, ktorá sa funkcie ujme v novembri, podľa agentúry Reuters uviedla, že dúfa v dobrý pracovný vzťah s Johnsonom. Pripustila však, že pred nimi stoja výzvy.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa podľa vyhlásenia Elyzejského paláca teší na spoluprácu s Johnsonom a so 77. britským premiérom bude hovoriť v najbližších dňoch o takých otázkach ako je Irán alebo brexit.

01 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 02 - Modified: 2024-04-26 19:08:20 - Feat.: - Title: Karol III. začne po niekoľkých týždňoch zotavovania opäť plniť verejné povinnosti 03 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 04 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 05 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:34