Reuters
StoryEditor

Dostal významnú vládnu funkciu. Zamestnancom zakázal používať niektoré výrazy

27.07.2019, 12:03
Autor:
ČTKČTK
Pokyny pre zamestnancov úradu sú pomerne detailné a venujú sa aj gramatike.

Britský konzervatívny politik Jacob Rees-Mogg, ktorý bude novo vytvárať agendu vlády v dolnej komore parlamentu, zaviedol vo svojom úrade nové pravidlá.

Týkajú sa predovšetkým dodržiavania určitých gramatických zásad, zamestnancom však napríklad zakazujú používať aj metrický systém. Informovala o tom stanica ITV.

V pokynoch Rees-Mogg vyžaduje, aby sa jeho noví podriadení vystríhali "zakázaných slov" ako "very" (veľmi), "hopefully" (dúfajme, snáď), "unacceptable" (neprijateľný) alebo fráz ako "I am Pleased to learn. .. "(Teší ma zistenie ...).

Mužov, ktorí nemajú šľachtický titul, by mali v korešpondencii jeho kancelárie oslovovať titulom "esquire". Jeho nositeľmi boli pôvodne príslušníci britskej nižšej šľachty, v 20. storočí sa však začal používať aj pre mužov významného postavenia bez šľachtického titulu. Preložiť by sa dal ako "veľavážený pane".

V zozname požiadaviek adresovaných zamestnancom kancelárie, ktorú novo Rees-Mogg povedie, je tiež pokyn, aby používali imperiálne jednotky a vyvarovali sa použitia jednotiek metrického systému, ktorý Spojené kráľovstvo oficiálne začalo zavádzať v polovici 60. rokov minulého storočia.

Praktické rady dáva nový šéf svojim podriadeným aj v oblasti interpunkcie. V pokynoch zdôrazňuje, aby žiadnu bodku nekládli za oslovenie Miss alebo Ms (slečna, pani) a za bodku za vetou dávali pri písaní na počítači dve medzery.

"Kontrolujte po sebe svoju prácu," znie jedna z ďalších požiadaviek.

Reese-Mogga, jedného z najzarytejších kritikov brexitovej politiky bývalej premiérky Theresa Mayovej, menoval do vládnej funkcie nový premiér Boris Johnson.

Úlohou konzervatívneho politika, ktorý vyštudoval prestížnu Oxfordskú univerzitu, je hlboko veriacim katolíkom so šiestimi deťmi a preslávil svojou láskou k tradíciám a formálnym vystupovaním i obliekaním, bude vybavovať vládnu agendu v Dolnej snemovni.

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:39