Dan CoatsReuters
StoryEditor

Šéf tajných služieb USA chce odstúpiť. Mal roztržky s Trumpom, píše New York Times

28.07.2019, 22:46
Autor:
ČTKČTK
Roztržky medzi prezidentom a Coatsom sa týkali aj hodnotenia Severnej Kórey či teroristickej siete Islamský štát.

Šéf amerických tajných služieb (DNI) Dan Coats sa v nadchádzajúcich dňoch chystá odstúpiť a prezident Donald Trump zvažuje, že ho nahradí kongresmanom Johnom Ratcliffeom.

S odvolaním sa na svoje zdroje to napísal denník The New York Times, ktorý Ratcliffeho označil za prezidentovho verného zástancu. Trump mal v minulosti s Coatsom niekoľko sporov, ktoré sa týkali ruského zasahovania do amerických volieb.

S Trumpom mal roztržky

Napríklad pred rokom Trump po summite s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Helsinkách vyhlásil, že Moskva k ovplyvňovaniu volieb nemala žiadny dôvod a že Putin všetky obvinenia poprel.

Takýto komentár sa americkým tajným službám nepáčil a Coats dokonca vydal vyhlásenie, že si stojí za záverom, že Rusko zasahovalo do prezidentských volieb v USA v roku 2016 a že sa Moskva snaží podkopať americkú demokraciu.

Trump následne na Twitteri napísal, že americkým tajným službám veľmi dôveruje. Roztržky medzi prezidentom a Coatsom sa týkali aj hodnotenia Severnej Kórey či teroristickej siete Islamský štát (IS).

Coats tento rok v januári na vypočutí v Kongrese vyhlásil, že je nepravdepodobné, že sa KĽDR vzdá všetkých svojich jadrových zbraní, a že IS má v Sýrii a Iraku stále tisíce bojovníkov.

Trump pritom tvrdil, že vo vzťahu k Pchjongjangu sa dosiahol veľký pokrok a že IS bol v Sýrii porazený. Na adresu tajných služieb prezident vtedy povedal, že by sa vzhľadom k mylnému hodnoteniu zahraničných služieb mali vrátiť do školy.

Ostré otázky na Muellera

Roztržku ale nakoniec Biely dom urovnal s tým, že chybu urobili novinári, ktorí dezinterpretovali Coatsove výroky v Kongrese.

Spomínaný ruský vplyv na voľby preveroval zvláštny vyšetrovateľ Robert Mueller, ktorý sa zameral aj na vtedajší Trumpov volebný štáb.

Mueller ale nenašiel žiadny dôkaz, že by Trump či niekto z jeho kampane s Moskvou spolupracovali. V stredu Mueller vypovedal o vyšetrovaní v Kongrese, kde čelil Ratcliffovým ostrým otázkam.

Funkcia šéfa amerických tajných služieb vznikla po teroristických útokoch na USA v septembri 2001 a Coats ju od marca 2017 zastáva ako piaty v poradí.

Riaditeľ spravodajských služieb je hlavným bezpečnostným poradcom amerického prezidenta a jeho úlohou je koordinácia civilného a vojenského špionážneho aparátu.

01 - Modified: 2024-05-04 16:45:54 - Feat.: - Title: Americké investície do komerčných realít v Londýne sú najvyššie za vyše osem rokov 02 - Modified: 2024-05-04 09:35:24 - Feat.: - Title: Kongresmani žiadajú od Bidena väčší tlak na Izrael pri humanitárnej pomoci 03 - Modified: 2024-05-03 13:19:03 - Feat.: - Title: V USA vzniklo v apríli menej pracovných miest a vzrástla nezamestnanosť 04 - Modified: 2024-05-03 12:50:00 - Feat.: - Title: Američania kúpili Zelenskému jeden rok. Na čo sú Ukrajine dobré nové zbrane a čo Rusov najviac zabolí? 05 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Fanatický antivaxer rozhodne. Kennedy je kľúčom k americkým voľbám, uškodiť môže všetkým
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 03:57