Reuters
StoryEditor

Na gastronomickom festivale v Kalifornii sa strieľalo, hlásia štyroch mŕtvych

29.07.2019, 06:51
Autor:
ČTKČTK
Svedectvá účastníkov festivalu hovoria o panike a zmätku potom, čo sa začali areálom rozliehať výstrely.

Pri nedeľnej streľbe na gastronomickom festivale v kalifornskom meste Gilroy prišli o život štyria ľudia a ďalších 15 utrpelo zranenia.

Denníku The New York Times a agentúre AP to povedal člen mestskej rady Dion Bracco. Medzi mŕtvymi je aj strelec, ktorého policajti na mieste zabili. Miestny policajný veliteľ nevylučuje, že páchateľ mal komplica.

Prvé výstrely zrejme v areáli "festivalu cesnaku" v Gilroy padli okolo 17:30 miestneho času (02:30 SELČ).

"Na mieste streľby v kalifornskom Gilroy sú policajti. Mám správy, že strelec stále nebol zadržaný. Buďte opatrní a zostaňte v bezpečí," napísal zhruba o dve a pol hodiny neskôr na twitter americký prezident Donald Trump.

Polícia ani po viac ako troch hodinách nepovažovala nebezpečenstvo za zažehnané.

Neskôr miestny policajný šéf Scot Smithee oznámil, že páchateľ bol hneď po začatí paľby zastrelený, útočnou puškou však stačil zabiť troch ľudí.

Do areálu festivalu prenikol cez plot obklopujúci areál. O možnom komplicovi hovorili podľa Smitheeho svedkovia, nie je však jasné, či tiež strieľal.

Médiá medzitým prinášajú svedectvá účastníkov festivalu, ktorí hovoria o panike a zmätku potom, čo sa začali areálom rozliehať výstrely. Video na sociálnej sieti Twitter ukazuje, ako ľudia v chaose utekajú od stánkov.

Trinásťročná Evenny Reyesová opísala denníku San Jose Mercury News, že najskôr výstrely považovala za zvuk ohňostroja, potom však uvidela zraneného muža. "Práve sme odchádzali, keď sme uvideli chlapa so šatkou omotanou okolo nohy, pretože ho postrelili ... Na zemi bolo zranené malé dieťa. Ľudia hádzali stoly a lámali ploty, aby sa dostali von," uviedla.

Festival cesnaku v Gilroy je podľa agentúry AP akciou známou po celých Spojených štátoch. Nedeľa bola tretím a posledným dňom tohto ročníka.

01 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 02 - Modified: 2024-04-13 08:33:52 - Feat.: - Title: Útok nožom a streľba v Sydney: Z nákupného centra evakuovali stovky ľudí, na mieste zasahuje polícia 03 - Modified: 2024-04-09 06:56:26 - Feat.: - Title: Žena strieľala na vodičov na diaľnici, vraj kvôli zatmeniu Slnka 04 - Modified: 2024-04-08 11:15:08 - Feat.: - Title: Bizár v lesoch Poľany. Dvoch zamestnancov štátnej ochrany prírody naháňal medveď, namiesto zvieraťa postrelil jeden druhého 05 - Modified: 2024-04-02 11:02:32 - Feat.: - Title: Tragická streľba na škole neďaleko Helsínk. 12-ročný chlapec spustil paľbu, jedno dieťa zomrelo a dve bojujú o život
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 19:03