TASR/AP
StoryEditor

"Neohrozujte svoj život." Irán zverejnil záznam konverzácie pred zadržaním britského tankera

29.07.2019, 10:58
Autor:
ČTKČTK
Irán zadržal v Hormuzskom prielive tanker plávajúci pod britskou vlajkou 19. júla.

Iránske revolučné gardy dnes zverejnili záznam konverzácie s posádkou britskej vojenskej lode z 19. júla, keď Iránci zadržali v Hormuzskom prielive tanker plávajúci pod britskou vlajkou. Tanker Stena Impero sa podľa Iránu neriadil pravidlami medzinárodnej lodnej dopravy.

"Žiadame, aby ste sa do tejto záležitosti nemiešali," oznamuje zástupca gárd na zázname, ktorý dnes zverejnila agentúra Tasnim.

"Tu je britská vojenská loď F236 (Montrose). Sme v blízkosti medzinárodne uznávaného prielivu a v našej blízkosti je obchodná loď, ktorá sa snaží preplávať," odpovedá na zázname hlas s britským prízvukom. "Neohrozujte svoj život," oznamuje v odpovedi gardista.

Irán tanker zadržal s vysvetlením, že plavidlo narazilo do rybárskej lode a neposkytlo jej pomoc. Predtým, 4. júla, Briti pri Gibraltári zadržali iránsky tanker Grace 1 s ropou, ktorá bola podľa nich určená do Sýrie, čo by znamenalo porušenie protisyrských sankcií Európskej únie.

Irán opakovane žiada o prepustenie svojho plavidla a v minulých dňoch tiež naznačil, že je ochotný ich vymeniť za tanker Stena Impero. Británia to však dnes vylúčila.

"To nie je niečo za niečo, nie je to otázka výmeny. Ide o medzinárodné právo a dodržanie pravidiel medzinárodného právneho systému, a na tom budeme trvať," povedal dnes britský minister zahraničia Dominic Raab.

Napätie v oblasti Perzského zálivu sa stupňuje kvôli niekoľkým útokom na tankery a tiež kvôli zostreleniu bezpilotných lietadiel. Do Perzského zálivu teraz dorazila druhá britská vojenská loď, ktorá má spolu s plavidlom HMS Montrose zabezpečiť eskorty britských obchodných plavidiel.

"Slobodná plavba Hormuzským prielivom je dôležitá nielen pre Britániu, ale aj pre našich partnerov a spojencov," povedal britský minister obrany Ben Wallace. Jeho úrad minulý týždeň oznámil, že nariadil námorníctvu, aby britským civilným lodiam v prieplave robilo doprovod.

Do Perzského zálivu podľa britských zdrojov novo priplávala loď HMS Duncan, ktorú ešte tento rok vystrieda fregata HMS Kent. Montrose je na Blízkom východe dlhodobo a má tam zostať do roku 2022.

01 - Modified: 2024-03-20 09:58:04 - Feat.: - Title: Pri pobreží Japonska sa prevrátil tanker s chemikáliami, zahynulo najmenej osem ľudí 02 - Modified: 2023-12-23 12:04:26 - Feat.: - Title: Dron zaútočil na tanker spojený s Izraelom pri brehoch Indie, spôsobil požiar na palube 03 - Modified: 2023-12-14 10:55:04 - Feat.: - Title: Americký torpédoborec reagoval na útok na tanker v Červenom mori 04 - Modified: 2023-11-26 14:42:58 - Feat.: - Title: Neznámi útočníci sa pri jemenskom pobreží zmocnili tankera napojeného na Izrael, mohlo ísť o pirátov 05 - Modified: 2023-08-23 15:07:25 - Feat.: - Title: V Suezskom prielive sa zrazili dva tankery, nehoda spôsobila meškanie dvoch desiatok plavidiel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:06