MAFRA/Petr Topič
StoryEditor

Do politiky nemôžeme a nebudeme zasahovať, tvrdí najbohatší Čech. Aká je skutočnosť?

29.07.2019, 18:30
Petr Kellner sa verejne vyjadruje len zriedka, výročné správy PPF sú tak jeho hlavným komunikačným kanálom.

Najbohatší Čech Petr Kellner je známy tým, ako tajomným sa snaží zostať pre verejnosť. Už niekoľko rokov neposkytuje rozhovory do médií, fotografie zachytávajúce miliardára na verejnosti sú zriedkavé.

​Ak nepočítame jeho hovorcov či lobistov, potom je v súčasnosti jediným komunikačným kanálom k verejnosti Kellnerovo úvodné slovo vo výročných správach jeho holandskej finančnej skupiny PPF.

Obsah, ktorý Kellner na konci minulého týždňa pustil do éteru, bol ojedinelý. 73. najbohatší človek sveta sa totiž širšie rozhovoril o miestnej politike. Urobil tak vôbec prvýkrát, ako zistili Lidové Noviny, ktoré prečítali všetky Kellnerove úvodníky od roku 1998, kedy začala PPF zverejňovať výročné správy.

Jeho kroky nie sú náhoda

"Rozmýšľam, ako veľmi sa v posledných rokoch mení zložito vybudovaná stabilita a rovnováha nášho sveta," napísal Kellner do správy za rok 2018.

S politickým obsahom neprichádza náhodou. Robí tak v roku, keď sa na verejnosti začalo pretriasať jeho podnikanie najmä v Číne a kedy sa hovorí o Kellnerovom tesnom vzťahu s prezidentom Milošom Zemanom.

Úvodné slovo si zakladateľ a majoritný akcionár PPF Petr Kellner vzal vo všetkých výročných správach, ktoré jeho skupina od roku 1998 zverejňuje na svojom webe. V tej za predchádzajúci rok sa prvýkrát pustil do politických úvah.

"PPF ako firma nemôže a nechce, hoci je z toho niekedy podozrievaná, vstupovať do politiky. Našou prácou a zodpovednosťou je dobre riadiť naše jednotlivé spoločnosti, robiť poctivo a efektívne náš biznis, držať sa pri tom západných podnikateľských štandardov," napísal Kellner vo výročnej správe za rok 2018.

Jeho slováje potrebné rozobrať a konfrontovať s reálnym dianím.

Vzťahy s prezidentmi

Predstavitelia PPF tvrdia, že nechcú byť vťahovaní do politických hier, pretože podľa ich slov im ide len a len o podnikanie. Lenže svojím konaním a správaním do politiky chtiac nechtiac prehovárajú.

Po prvé: v apríli 2012 Kellner oznámil, že sa postará o vtedajšieho prezidenta Václava Klausa, ktorému vtedy ostával rok vo funkcii hradného pána. "Keď odchádza prezident, tak nemá odchádzať s rentou päťdesiat tisíc. Človek, ktorý tu krajinu reprezentoval, a je jedno, či to bol Václav Havel, alebo Václav Klaus, má byť zabezpečený, má mať zabezpečenú kanceláriu, pracovné zázemie. Tí ľudia sú symboly krajiny a štát by sa o to mal postarať," vysvetľoval Kellner v rozhovore pre MF DNES. Od tej doby PPF Banka prispela Inštitútu Václava Klausa sumou vyše 75 miliónov korún.

Ani s Klausovým odchodom do politického dôchodku nestratil Kellner na Pražskom hrade vplyv. Aj s Milošom Zemanom ho spája tesný vzťah. Prejavilo sa to napríklad v roku 2014, kedy sa český prezident vypravil na návštevu Číny.

Na stretnutie so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom Zeman pribral aj Kellnera. Biznis firmy Home Credit v Číne predstavuje jednu z najdôležitejších vetiev portfólia PPF. Keď sa Zeman vracal z Číny do Česka, neletel štátnym, ale súkromným tryskáčom prenajatým skupinami PPF a J&T.

Verejne sa Kellnerových obchodných záujmov prezident zastal tento rok v januári. Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť na konci minulého roka varoval, že používanie softvéru i hardvéru čínskych spoločností Huawei a ZTE predstavuje bezpečnostnú hrozbu.

Problémy v Číne

Lenže práve s Huawei zástupcovia PPF vlani na jeseň podpísali memorandum o spolupráci na lukratívnom projekte výstavby 5G siete. "Je celkom logické, že je ohrozená táto spolupráca, ak sa Čína rozhodne k reštriktívnym opatreniam. Rovnako tak je ohrozená aj spolupráca spoločnosti PPF v takých oblastiach, ako je napríklad Home Credit, čo je výrazná aktivita tejto spoločnosti v Číne," uviedol Zeman v januári v TV Barrandov.

O problémoch Huawei sme sa rozprávali s Ondrejom Mackom:

​Na to, akým spôsobom podnikateľské záujmy PPF ovplyvňujú českú zahraničnú politiku, tento rok v apríli upozornil reláciu Českej televízie 168 hodín citáciou minoritného akcionára spoločnosti Home Credit Jiřího Šmejca. "PPF a Home Credit, a my sme na to pyšní, stála pri zrode tej iniciatívy, ktorá, myslím si, viedla k obrode česko-čínskych vzťahov," chválil sa na videu z roku 2016 jeden z najdôležitejších Kellnerových partnerov.

S obhajobou svojich záujmov v Číne možno prepojiť aj ďalšiu Kellnerovu myšlienku z jeho úvodného slova.

"Nemám rád mediálny pózy, v PPF nestaviame seba ani výsledky našej práce na obdiv. Neznamená to však, že nám je jedno, kde a ako žijeme a kde budú žiť naše deti. Od vzniku PPF sme dávali v Českej republike desiatky, a neskôr stovky, miliónov korún na charitu, na podporu vzdelanie a na kultúru," napísal muž, ktorý je podľa magazínu Forbes 73. najbohatším človekom na planéte.

Na verejnosti nevystupuje

Je pravda, že Kellner o mediálnu pozornosť nestojí. Jednou zo vzácnych príležitostí, kedy sa mohli Česi niečo dozvedieť o najbohatšom krajanovi, bol rozsiahly rozhovor pre MF DNES v apríli 2012. Tlačové konferencie, na ktorých by osobne vystúpil, neorganizuje. Pre novinárov je prakticky nemožné konfrontovať ho napriamo s otázkami.

Možno práve preto Kellner tento rok na jar nevypočul výzvu senátora Pavla Fischera (nezávislý), ktorý ho pozval na rokovanie zahraničného výboru o rizikách užívania technológií čínskej firmy Huawei. Namiesto toho sa Kellner a jeho dvorný lobista, exminister Vladimír Mlynář zišli, za zatvorenými dverami, s predsedom Senátu Jaroslavom Kuberom (ODS).

Témou bolo i podnikanie PPF v Číne. Pozoruhodné pritom bolo, že v Kuberovom tíme v Senáte pracuje Pavlína Mlynářová, manželka Vladimíra Mlynářa, riaditeľa pre vzťahy s verejným sektorom skupiny PPF. Kuberovi radí so zahraničnou politikou.

Za ľudské práva v Číne a Rusku

Kellner sa vo výročnej správe pustil aj do filozofických úvah.

"Pre moju generáciu sú sloboda, pracovitosť, podnikavosť a úcta k tradíciám základnými princípmi, na ktorých sme formovali svoje názory a postoje. To sú tiež hodnoty, vďaka ktorým sme mohli vytvoriť náš biznis a vybudovať firmy po celom svete," napísal muž, ktorého skupina PPF má vlastnícku štruktúru usadenú v daňovo prívetivom Holandsku.

Vyššie uvedené slová Kellner rozvinul ďalej: "Dnešná západná spoločnosť, a najmä Európa, je ale stále viac ovládaná ideológiou individuálnej nárokovosti, rovnostárstvom a relativizovaním tradičných hodnôt. Novodobé ideológie majú tendenciu obmedzovať slobodu, kreativitu a kritické myslenie. Verím ale, že česká spoločnosť, ktorá tradične stojí predovšetkým na ume a pracovitosti tunajších ľudí, v takom svete obstojí. V PPF k tomu chceme prispieť."

Kritika západnej Európy cez víkend rezonovala na sociálnych sieťach. Všimli si ju okrem iného konzervatívne a národovecky ladení politici. "Vďaka za tie slová, pán Kellner," vystrihol na Facebooku poklonu poslanec Jaroslav Foldyna, u ktorého sa špekuluje o prestupe z ČSSD do hnutia Trikolóra Václava Klausa ml.

Kellner vo svojom "výročnom" príspevku volá po návrate k tradičným hodnotám a obáva sa obmedzovania slobody či kritického myslenia. Keby taký názor vyjavil na niektorom z obchodných rokovaní v Číne či Rusku, dosť možno by sa podnikanie v týchto dvoch kľúčových krajinách PPF otriaslo v základoch.

Sloboda vyjadrovania, voľná cesta kritickému a opozičnému mysleniu, rešpekt k národnostným alebo náboženským menšinám, to nie je niečo, čím by sa súčasný ruský a čínsky režim mohol ktovieako chváliť. V týchto krajinách nie je možné dlhodobo či vo veľkom podnikať bez toho, že vám dvere pomôžu otvárať tuzemskí politici.

V závere svojho úvodného slova majiteľ PPF vyjadruje znepokojenie nad spoločenskými priekopami: "V dnešnej rozdelenej spoločnosti stále viac prevláda zjednodušené videnie sveta na úkor dialógu a vzájomného počúvania. Príliš veľa ľudí sa len vzájomne utvrdzuje vo svojej vlastnú interpretáciu sveta."

To potvrdzujú aj odborné prieskumy. Faktom však je, že k vyhroteniu politicko-spoločenskej nálady poriadnou mierou prispeli aj dva posledné prezidenti - Kellnerovi blízki Klaus a Zeman.

01 - Modified: 2023-11-13 11:54:13 - Feat.: - Title: Rodina zosnulého miliardára Kellnera zakladá nový holding 02 - Modified: 2023-09-28 06:16:56 - Feat.: - Title: Haváriu vrtuľníka s českým miliardárom Kellnerom zrejme spôsobil pilot 03 - Modified: 2023-08-03 13:55:36 - Feat.: - Title: Predaj O2: opak predplatného a rozširovanie ponuky. Čo možno čakať od nového väčšinového vlastníka? 04 - Modified: 2022-06-30 10:13:21 - Feat.: - Title: Česká finančná skupina PPF chce odísť z Číny 05 - Modified: 2022-05-31 19:32:11 - Feat.: - Title: PPF čelí žalobe kvôli vytesneniu minoritných akcionárov z O2, píše český portál
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 19:22