Reuters
StoryEditor

Severokórejská raketová sezóna vypukla. Vnímajte to ako vážne varovanie, odkázal Kim Čong-un

01.08.2019, 10:49
Autor:
mhmh
Podobné raketové testy skúša Severná Kórea každoročne.

Severná Kórea v priebehu jedného týždňa odpálila niekoľko striel krátkeho doletu. Tentoraz v noci na stredu z východného pobrežia. Sezóna severokórejských rakiet tak úspešne pokračuje. Podľa analytikov sa však zmenil dôvod - vodca Kim Čong-un už nežiada humanitárnu pomoc, ale protestuje proti cvičeniu Južnej Kórey a USA.

Ako už tisíckrát obohraná pesnička pôsobí severokórejské stredajšie odpálenie striel krátkeho doletu. Rovnaká situácia bola v letných mesiacoch rokov 2016, 2017, ale aj na jeseň 2018.

Situácia sa neustále opakuje

Scenár je neustále rovnaký: diktátorský režim začiatkom leta vystrelí niekoľko rakiet, potom dôjde k rokovaniu na pôde OSN, Bezpečnostná rada udelí humanitárnu výnimku zo sankcií a Severná Kórea dostane zásoby jedla pre obyvateľstvo.

Minuloročný posun na jeseň bol spôsobený predovšetkým výsledkami letných summitov Kim Čong-una s americkými a juhokórejskými hlavami štátov. Na stole bolo zmiernenie sankcií, ku ktorému však nedošlo, čo sa prejavilo novembrovým odpálením striel.

Tento rok bola situácia iná. Na KĽDR dopadli rekordné suchá, ktoré viedli k extrémnej neúrode. Ako uvádza portál US News, zrážky boli v krajine najnižšie od roku 1982 a zber najhorší od roku 2008. V kombinácii s ekonomickými sankciami, ktoré boli na krajinu uvalené, zažívajú obyvatelia Severnej Kórey prakticky hladomor.

Dohoda o zásobovaní na spadnutie

Severná Kórea tak "raketovú sezónu" začala oveľa skôr - už na začiatku mája a podľa BBC boli odvtedy vedené rozhovory medzi Južnou a Severnou Kóreou o zásobovaní.

Väčšina ľudí v KĽDR totiž žije z prídelového systému a aj ten im často poskytne len 300 gramov jedla denne. Rokovania nakoniec zaznamenali úspech a koncom júna sa objavili správy, že Južná Kórea má v pláne poslať na sever až 50-tisíc ton ryže. Išlo by tak o prvú dodávku potravín od roku 2010, ktorú by medzi sebou dohodli priamo dve vlády.

Soul zároveň poskytol do fondu OSN na výživovú a lekársku podporu žien a detí v KĽDR okolo 184 miliónov dolárov. Spoločne s júnovou návštevou amerického prezidenta Donalda Trumpa v Severnej Kórei sa tak zdala medzinárodná situácia na Kórejskom polostrove bez problémov. Ale len na prvý pohľad.

Prečo teraz?

Napriek sľubu, ktorý dal prezident Trump Kim Čong-unovi na minuloročnom summite v Singapure, že USA už nebudú organizovať každoročnú vojenské cvičenia s Južnou Kóreou, sa tieto manévre uskutočnia. A Pchjongjang tak veľmi ostro reagoval - odpalom dvoch striel minulý týždeň a dvoch striel v noci na stredu.

​Podľa lídra KĽDR by USA a Južná Kórea mali vnímať tieto testy ako "vážne varovanie". Strely krátkeho doletu Severokórejčania vypustili z oblasti Kalma neďaleko prístavu Wonsan na východe o 5:06 a 5:27 miestneho času (teda v utorok v 21:06 SELČ). Dorazili do vzdialenosti približne 250 kilometrov a kým dopadli do Japonského mora dosiahli výšku 30 kilometrov, informovala juhokórejská armáda.

Teraz testované rakety boli podľa juhokórejského ministerstva obrany iného typu, ako dve strely, ktoré KĽDR vypustila v rovnakej oblasti minulý štvrtok. Vtedy išlo podľa agentúry Reuters zrejme o nový typ rakety s podobnými vlastnosťami, ako má ruský systém Iskander. A doleteli do vzdialenosti 690 kilometrov.

Eskalácia bude pokračovať

Ani jedna z rakiet však podľa japonského ministerstva zahraničia nedopadla do výsostných japonských vôd, nijako neohrozila japonské obyvateľov a situácia teda nijako neeskalovala. "Odpáľ striel je klasickou ukážkou severokórejského správania k USA v posledných mesiacoch. KĽDR neustále zvyšuje tlak, ale nikdy neprekročí hranicu únosnosti," oznámila agentúre Bloomberg analytička Rachel Minyoung Leeová.

A skutočne zatiaľ žiadna radikálna odozva z USA neprišla. Prezident Trump v rozhovore pre Fox News minulý týždeň diktátora priamo nekritizoval a dodal, že s Kimom vychádza "veľmi dobre".

Narozdiel od toho americké ministerstvo zahraničia vyzvalo KĽDR, aby sa zdržala ďalších provokácií. Kórejsko-americké cvičenie má vraj prebehnúť podľa plánu.

Podľa analytika Harryho Kazianisa z washingtonského think-tanku Centre for the National Interest možno v najbližších dňoch očakávať ešte ďalšie testy. "Severná Kórea bude pokračovať vo ventilovaní svojho hnevu testovaním striel s blížiacimi sa dňami do začiatku cvičenia (USA a Južnej Kórey) na začiatku augusta," uviedol pre BBC Kazianis.

"Je to jednoznačná správa Washingtonu a Soulu: zastavte spojené cvičenia, alebo budeme pokračovať v ukážkach našich útočných vojenských kapacít," dodal analytik.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 03 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku 04 - Modified: 2024-03-14 09:24:30 - Feat.: - Title: Život v Severnej Kórei je nočná mora, z ktorej sa nedá prebudiť. Češka opísala, ako sa žije v krajine červenej hviezdy 05 - Modified: 2024-03-13 11:06:57 - Feat.: - Title: Polovica munície od Kima je podľa Kyjeva chybná. USA sa budú KĽDR v dodávkach vyrovnávať roky, tvrdí expert
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:18