StoryEditor

Rok do volieb -- posledná šanca na záchranu

13.07.2005, 00:00
Ku koncu funkčného obdobia to s preferenciami máloktorej vládnej strany vyzerá ružovo. Politici sa preto neraz rozhodnú na riskantný krok, ktorý má byť poslednou možnosťou, ako zvrátiť nepriaznivý trend. V Nemecku sa vláda odhodlala na predčasné voľby, v Českej republike a vo Francúzsku neboli tak odvážni -- rok pred voľbami vymenili premiéra.

Ku koncu funkčného obdobia to s preferenciami máloktorej vládnej strany vyzerá ružovo. Politici sa preto neraz rozhodnú na riskantný krok, ktorý má byť poslednou možnosťou, ako zvrátiť nepriaznivý trend. V Nemecku sa vláda odhodlala na predčasné voľby, v Českej republike a vo Francúzsku neboli tak odvážni - rok pred voľbami vymenili premiéra.

Dobrá výmena
Ešte v marci to vyzeralo, že v Česku budú predčasné voľby. Aféry premiéra Stanislava Grossa okolo financovania jeho luxusného bytu takmer rozložili nielen vládnu koalíciu, ale aj jej najsilnejší subjekt - ČSSD. Sociálni demokrati napriek tomu stáli za svojím predsedom a zároveň premiérom, hoci jeho vyjadrenia boli čoraz podozrivejšie. Preferencie ČSSD rýchlo klesli z už aj tak dosť slabých 16 na 12 percent. Sociálni demokrati si mohli vybrať - buď predčasné voľby, po ktorých sa k moci dostane pravicová ODS, alebo urovnanie krízy a vládnutie až do júna budúceho roka.
Nakoniec sa rozhodli vymeniť premiéra - Grossovým nástupcom sa stal Jiří Paroubek. Z málo známeho politika sa stala za pár týždňov hviezda. Preferencie ČSSD sa podľa niektorých prieskumov dostali až na 20 percent. Paroubek je v porovnaní so svojím predchodcom priamejší, čitateľnejší a nebojí sa ísť do tvrdej konfrontácie. Jeho štýl vyhovuje aj koaličným partnerom. "Priznám sa, že lepšie rozumiem Jiřímu Paroubkovi. Lepšie sa pri rokovaní s ním orientujem," povedal pre Lidové noviny šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

Štedrosť pred voľbami
Paroubek sa snaží, aby mu lepšie rozumeli aj voliči. ČSSD mieni posledný rok svojho vládnutia míňať na dlh. Predpokladaný schodok rozpočtu je 76,4 miliardy korún, výdavky by mali byť 923 miliárd. Pritom podľa sľubov, ktoré dala vláda Európskej komisii, by nemali presiahnuť 915 miliárd Kč. Napriek silnému odporu voličov bude musieť Paroubek urobiť aj nejaké ekonomické a sociálne reformy. Buď to urobíme my, alebo ODS, odkázal premiér kritikom vo vlastných radoch.
Paroubek sľubuje nižšie dane i vyššie príspevky pre tých nezamestnaných, ktorí si aktívne hľadajú prácu. Kto nebude dostatočne aktívny a bude ponuky odmietať, dostane iba existenčné minimum (necelých 2 300 Kč). Pokiaľ ide o reformy, najviac počuť ministra financií Bohuslava Sobotku, ktorý sa rozhodol urobiť poriadok najprv u seba. Z rezortu financií prepustí 252 štátnych zamestnancov...
Hoci Paroubek začal dobre, ČSSD nenecháva nič na náhodu. Na kampaň pred budúcoročnými voľbami si strana najala agentúru Penn, Shoen&Berland, ktorá v minulosti "vyhrala" voľby britským labouristom či Billovi Clintonovi.

Populárnejší ako prezident
Podobný problém ako v Česku riešila francúzska vláda. Premiéra Jeana-Pierra Raffarina vymenila pravica po tom, ako Francúzi v májovom referende odmietli euroústavu. Raffarina do vlády povolal v roku 2002 prezident Jacques Chirac ako reprezentanta "Francúzska zdola". Málo známy regionálny politik však nezískal sympatie a stal sa ľahkým terčom pre ľavičiarov a všadeprítomných odborárov.
Raffarina Chirac v máji vymenil za Dominiqua de Villepina, ktorý sa vo verejnosti dobre zapísal už v roku 2003 počas príprav invázie do Iraku. Ako minister zahraničia išiel Američanom tvrdo po krku, čo väčšina Francúzov kvitovala. Zároveň ukázal svoju multifunkčnosť, keď ho prezident vlani dosadil do kresla ministra vnútra. Od jeho pôsobenia v premiérskom kresle si pravica sľubuje, že pripraví pôdu na ďalšie víťazstvo na budúci rok. Dnes je Villepin so 44 percentami preferencií populárnejší ako Chirac. A to napriek tomu, že mieni pokračovať v nepopulárnych reformách.
Jeho nový pracovný zákon počíta s väčšou flexibilitou pri najímaní do práce, ale aj pri prepúšťaní. Vláda sa snaží nájsť prácu, hoci krátkodobú, najmä pre mladých ľudí. Vo Francúzsku je dnes bez práce 23 percent ľudí vo veku 16 až 25 rokov, celkovo je nezamestnaných takmer 2,5 milióna, teda vyše 10 percent. Ľavicová opozícia vládu obviňuje, že zamestnancov pripravuje o posledné sociálne istoty a vydáva ich napospas divému liberalizmu. "Viem, za čo sa bijem," obhajuje premiér svoje zámery.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:51