Reuters
StoryEditor

Polícia zasiahla proti nepovolenej demonštrácii v centre Moskvy, zadržali stovky ľudí

03.08.2019, 15:02
Autor:
ČTKČTK
Už pred začiatkom akcie polícia zatkla prominentnú opozičnú aktivistku Ljubov Sobolovú.

Napriek úradnému zákazu a cez dôrazné policajné varovanie sa konala dnes v centre Moskvy ďalšia opozičná demonštrácia proti zákazu účasti opozičných kandidátov v septembrových voľbách do moskovského zastupiteľstva. Podľa portálu OVD-Info, ktorý sa špecializuje na policajné zákroky, zadržala polícia takmer 828 účastníkov demonštrácie.

​Už pred začiatkom akcie polícia zatkla prominentnú opozičnú aktivistku Ljubov Sobolovú v taxíku, keď sa snažila doraziť na demonštráciu, a odviezla ju v policajnom aute, informovala agentúra Reuters.

Ruské úrady uviedli, že zadržali 600 ľudí a že demonštrácie sa zúčastnilo 1500 ľudí. Zábery z protestov však podľa agentúry Reuters naznačujú vyššiu účasť. Agentúra AP upozornila, že niektorí demonštranti boli zadržaní hrubým spôsobom, a to aj za použitia obuškov.

Sobolová, ktorá je posledná z prominentných predstaviteľov opozície na slobode, a ktorá drží už 20 dní hladovku, vyzvala ľudí k účasti na demonštrácii. Moskovské úrady ju odmietli povoliť a ruská generálna prokuratúra varovala, že proti nej nekompromisne zasiahne.

Minulú sobotu bolo pri podobnej akcii zadržaných v Moskve vyše tisíc ľudí a organizátorom hrozia vysoké tresty väzenia.

Protivládni aktivisti dnešnú demonštráciu označujú za pokojný pochod na protest proti vylúčeniu ich kandidátov zo septembrových volieb. Aktivisti tvrdia, že im ruská ústava zaručuje právo protestovať. Podľa úradov je však potrebné termín a miesto demonštrácie vopred nahlásiť, čo sa v prípade dnešného podujatia nestalo. Aktivisti argumentujú tým, že úrady protesty v centre Moskvy opakovane odmietajú povoliť, takže jedinou možnosťou zostáva protestovať bez povolenia.

Na podporu moskovského protestu sa dnes konala demonštrácia v Petrohrade, ktorú úrady povolili. Podľa spravodajského portálu Fontanka.ru sa petrohradskej demonštrácie zúčastnili zhruba dve tisícky ľudí.

Na pozadí dnešnej opozičnej demonštrácie ruská justícia oznámila, že začína vyšetrovanie kvôli údajnému praniu špinavých peňazí proti organizácii hlavného kremeľského kritika a vodcu opozície Alexeja Navalného. Ten si v súčasnosti odpykáva trest 30 dní väzenia za výzvy na demonštrácie. Minulý víkend bol Navalnyj hospitalizovaný kvôli "závažnej alergickej reakcii", opozičné médiá špekulovali o tom, že bol otrávený jedlom. V pondelok sa Navalnyj vrátil do cely.

Podľa vyšetrovateľov dostali osoby napojené na Fond boja proti korupcii (FBK), ktorý Navalnyj založil, ilegálne čiastky dosahujúce až jednu miliardu rubľov (takmer 14 miliónov eur). Potom tieto sumy údajne "vyprali" s pomocou niekoľkých bankových kont, aby ich nakoniec previedli na účty Navalného organizácie.

Podľa Navalného a jeho spojencov je nadácia financovaná transparentným spôsobom z verejných darov.

Sobolovej rovnako ako ďalším 14 kandidátom moskovská volebná komisie neumožnila kandidovať vo voľbách, údajne kvôli nezrovnalostiam v zozname overených voličských podpisov, ktorý musia kandidáti komisii predložiť. Sobolová pochybenia popiera.

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 04 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 07:10