StoryEditor

Extrémne teplo zasiahlo ľadovce v Grónsku. Za jeden deň sa tam roztopilo 12 miliárd ton ľadu

04.08.2019, 00:00
Grónske úrady varujú, že nadchádzajúce dni majú priniesť ďalšie extrémne topenie.

Vysoké teploty na západe Európy síce ustali, ale presunuli sa severným smerom do Grónska, kde spôsobujú extrémne topenie ľadovcov. Ľadové kryhy tento rok miznú rekordnou rýchlosťou, za jeden deň sa tam roztopilo dvanásť miliárd ton ľadu.

V stredu zaznamenalo Grónsko najväčšie topenie ľadu v tomto roku, uvádza dánsky meteorologický portál Polarportal. Počas iba 24 hodín prišiel ľadový ostrov, ktorý leží na rozhraní Atlantiku a Severného ľadového oceánu, o dvanásť miliárd ton zmrazenej vody.

Deň najväčšieho topenia

Grónske úrady navyše varujú, že nadchádzajúce dni majú priniesť ďalšie extrémne topenie, ostrov tak môže strácať miliardy ton ľadu každý deň. V Grónsku v súčasnosti panujú abnormálne teploty dosahujúce až 22 stupňov Celzia. Dokonca aj na vrchole grónskeho ľadovca, v nadmorskej výške 3200 metrov, bola vo štvrtok nameraná teplota nad bodom mrazu.

Topenie ľadovcov zapríčinené globálnym otepľovaním vyvolalo mnoho ohlasov na sociálnych sieťach. Aj samotné Grónsko na Twitteri zdieľalo veľké množstvo príspevkov varujúcich pred vysokými teplotami na ostrove. "Prebiehajúce horúčavy v Grónsku zapríčinili, že streda 31. júla sa dá považovať za deň najväčšieho topenia," stojí v twitterovom príspevku.

Roztopený ľad by pokryl celú Floridu

"V Grónsku prebieha extrémne topenie ľadovcov. Množstvo ľadu, ktoré sa roztopilo počas posledných dvoch dní, by stačilo na pokrytie celej Floridy " píše klimatický vedec Martin Stendel na Twitteri. Podľa neho by údajná ľadová pokrývka Floridy dosahovala výšku až 12,7 centimetra.

"Rýchle topenie ľadu v Grónsku pokračuje," varuje meteorológ Antti Lipponen a zdieľa na Twitteri satelitné video, ktoré ukazuje, ako od mája do augusta Grónsko strácalo ľadovú pokrývku.

Grónsky ľadovec pokrýva zhruba osemdesiat percent povrchu Grónska. Ostrov má vďaka ľadovcu druhú najväčšiu zaľadnenú plochu na svete, pričom na čele svetového rebríčka sa nachádza antarktický ľadovec.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-11 10:52:29 - Feat.: - Title: Horúčavy vo východnej Ázii a v Tichomorí ohrozujú desiatky miliónov detí 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky 04 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 05 - Modified: 2024-03-28 09:00:00 - Feat.: - Title: Z neba tu padajú mŕtve vtáky. Ako sa žije v jednom z najhorúcejších miest sveta, kde teploty prekračujú 50 stupňov?
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
13. apríl 2024 17:01