StoryEditor

Českom hýbe veľký príbeh. Hrdina, ktorý vyčistil Karlov most, prehovoril o vražde, ktorú spáchal

06.08.2019, 11:57
Čistič Miloslav Černý si odsedel v minulosti takmer 12 rokov vo väzení za vraždu svojej manželky a jej milenca.

​Začalo sa to nevinne. Pred pár dňami na jednej z najfrekventovanejších turistických atrakcií v Prahe, Karlovom moste, zmizli v noci grafiti. Nápisom približne päť metrov dlhým a dva metre vysokým pilier Karlovho mosta posprejovali v polovici júla dvaja nemeckí mladíci.

Po upozornení svedkov ich polícia ešte na mieste zadržala. Súd im uložil ročné podmienky, päťročné vyhostenie a peňažné tresty.

Veľká udalosť v Česku

Vzhľadom na veľkosť grafitov museli metódu čistenia schváliť pamiatkari z pražského magistrátu aj generálneho riaditeľstva Národného pamiatkového ústavu. Reštaurátorskému zámeru predchádzal rozbor použitých sprejov. Lenže pred približne týždňom grafiti zmizli.

Kto sa o to postaral, bolo neznáme. Napokon sa z "nevinnej" akcie stala veľká udalosť, ktorá už viac ako týždeň hýbe českou spoločnosťou. O pár dní po odstránení grafitov sa totiž sám na polícii prihlásil profesionálny čistič Miloslav Černý.

Tvrdil, že sa nemohol pozerať na posprejovaný most. "Nemohol som chodiť okolo, vedieť, že to môžem odstrániť a nič neurobiť," vysvetlil Černý. Problém bol však v tom, že mu hrozil trest za poškodzovanie cudzej veci.

Karlov Most Karlov Most MAFRA/M. Šulla

Primátor sa za čističa postavil

Pražská Technická správa komunikácií však potvrdila, že murivo Karlovho mosta nebolo neschváleným čistením grafitov poškodené. Na jeho stranu sa postavil aj primátor Prahy Zdeněk Hřib, ktorý chcel čističovi grafitov zaplatiť odmenu, Černý ju však odmietol. Tu sa však zaujímavý príbeh nekončí. Ani zďaleka. Hlavne kvôli hlavnému aktérovi.

Černý bol totiž pred dvadsiatimi rokmi odsúdený za dvojnásobnú vraždu.

A pred niekoľkými dňami o tomto trestnom čine prehovoril. Preto za odstránenie grafitov žiadne chválospevy nechcel. "Ja sa dnes nielen snažím nešíriť okolo seba zlo, ale aj niekomu pomáhať," povedal vo svojej spovedi pre iDnes.cz, prečo múr vyčistil tajne a zadarmo.

Karlov most Dvaja nemeckí mladíci posprejovali Karlov most MAFRA/J. Meixner

Plánovaná poprava

Krajský súd v Tábore v roku 2000 označil zákerné zabitie manželky a jej priateľa za plánovanú popravu - oboch zastrelil zozadu, na manželku vystrelil dvakrát. Pôvodne mu súd vymeral dvadsaťročný trest, ktorý následne súd v Prahe znížil na sedemnásť rokov.

Vo väzení nakoniec Miloslav Černý strávil 11 a pol roka, kde sa vzdelával a vyštudoval niekoľko škôl. Pre iDnes.cz uviedol, že prechádzal vážnou životnou krízou, s manželkou sa rozvádzal, mal depresie a konal v amoku.

Chcel zabiť seba a svoju ženu - to, že na mieste bol aj jej milenec, bola podľa neho zhoda náhod. "Je pravda, že za dvojnásobnú vraždu sa dáva doživotie. Avšak to bolo v silnom afekte a všetky poľahčujúce okolnosti, ktoré mohli byť - nikdy netrestaný a podobne - hovorili v môj prospech a súd to v tomto prípade zohľadnil," povedal.

Deň pred spáchaním trestného činu sa však nedostavil na rozvodové konanie a šiel na strelnicu cvičiť streľbu.

Vtedy znalci z oblasti psychológie a psychiatrie konštatovali, že Miloslava Černého možno prevychovať, hoci náprava môže byť obtiažna.

Nechce byť mediálnou hviezdou

Černý pri pondelkovom workshope Lidovým novinám povedal, že jeho motiváciou v súčasnej situácii nebolo stať sa mediálnou hviezdou. "Mám Prahu rád. Dôvod, prečo som dnes prišiel, je, že sa chcem podieľať na odstraňovaní grafitov v meste. Druhú šancu som už dostal tým, že môžem žiť v tejto spoločnosti."

Naša spoločnosť má podľa neho voči prepusteným väzňom predsudky. "Nečudujem sa, že je u nás taká vysoká recidíva. Neviem, či spoločnosť svojimi pozíciami z prepustených väzňov recidivistov nerobí. Tým, že nie sme schopní podať pomocnú ruku, aby mohli začať nový život," poznamenal s tým, že on sám mal veľké zázemie vo svojej rodine a počas výkonu trestu sa mu podarilo spolupracovať s ľuďmi, vďaka ktorým začal znova.

"Boli to aj ľudia vo Veľkej Británii, kde som sa ku grafitom dostal. To bol štart, ktorý mi pomohol."

01 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 02 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 03 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 04 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel 05 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 10:39