Vladimir PutinReuters
StoryEditor

Zelenskyj naliehavo zavolal Putinovi: Prosil som ho, aby využil svoj vplyv a zastavil krviprelievanie

07.08.2019, 10:56
Autor:
ČTKČTK
Zelenskyj požiadal Putina , aby využil svoj vplyv na "druhú stranu" zapletenú do konfliktu v Donbase.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po zabití ďalších štyroch ukrajinských vojakov pri prestrelke so separatistami v Donbasu na východe krajiny dnes zatelefonoval svojmu ruskému náprotivku Vladimirovi Putinovi a vyzval ho, aby prinútil východoukrajinských povstalcov ukončiť krviprelievanie.

Putin podľa Kremľa naopak vyzval Zelenského, aby ukrajinské vojská prestali ostreľovať civilistov v Donbase. Konflikt si od jari 2014 vyžiadal 14-tisíc mŕtvych.

"Dnes ráno som hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Naliehavo som mu zavolal, aby som mu povedal, že toto nás k mieru nepribližuje a že ho veľmi prosím, aby využil svoj vplyv na túto (povstaleckú) stranu, aby prestala zabíjať našich ľudí," povedal Zelenskyj na porade s armádnymi veliteľmi.

"Chcem, aby ste sa oficiálne dozvedeli slová použité v telefonickom rozhovore a aby sa tieto slová premenili na konkrétne kroky," dodal podľa denníka Ukrajinska pravda.

Putin ukázal na ukrajinskú armádu

Zelenskyj s Putinom hovoril aj o odstránení mín v Donbase a o oslobodení zajatcov.

Podľa Kremľa Putin v telefonáte kládol dôraz na dodržiavanie dohodnutého prímeria ukrajinskou armádou.

"Ruský prezident zdôraznil, že pre zmiernenie konfliktu je nevyhnutné hlavne vylúčiť ďalšie ostreľovanie obývaných miest v Donbase ukrajinskou armádou, ktoré vedie k obetiam medzi civilistami," uviedol Kremeľ v komuniké podľa agentúry TASS.

Išlo o druhý telefonát medzi oboma prezidentmi, ktorí si prvýkrát zavolali 11. júla, rovnako zo Zelenského iniciatívy.

Apel na normandskú skupinu

Ukrajinský prezident dnes začne návštevu Turecka, odkiaľ sa chystá telefonicky hovoriť s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, s ktorými sa chce dohodnúť na štvorstrannej schôdzke.

Štyria vojaci z brigády ukrajinskej námornej pechoty podľa ukrajinského ministerstva obrany prišli o život pri streľbe z granátometu z povstaleckých pozícií na južnom úseku frontu pri obci Pavlopil severovýchodne od Azovského prístavu Mariupol.

Povstalci zodpovednosť za smrť Ukrajincov popreli, vojaci podľa nich prišli o život za hranicou dostrelu granátometu.

Kyjev označil incident za hrubé porušenie dohôd o prímerí, ktoré bolo na donbaskom fronte vyhlásené 21. júla. Zelenskyj následne vyzval najvyšších predstaviteľov takzvanej normandskej skupiny, teda Ruska, Nemecka a Francúzska, aby urýchlene obnovili rokovania o mierovom riešení separatistického konfliktu na východe Ukrajiny.

V Donbase bolo od začiatku konfliktu na jar 2014 vyhlásené už viac ako dvadsiate prímerie, zatiaľ posledná dohoda o zastavení paľby platí cez dva týždne.

01 - Modified: 2024-04-26 05:15:02 - Feat.: - Title: Za nápis "Smrť režimu" si má 17-ročná ruská študentka odpykať 3,5 roka 02 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 03 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 04 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 05 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:40