StoryEditor

Novinári von. Mladá švédska aktivistka poslala počas konferencie niektorých novinárov preč zo sály

09.08.2019, 20:31
Autor:
ČTKČTKpmapma
Známej švédskej tínedžerke sa nepáčilo, akým spôsobom médiá o klimatickom kongrese informujú.

Šestnásťročná bojovníčka za ochranu životného prostredia Greta Thunbergová sa opäť stala stredom pozornosti. Na summite na podporu klímy vo švajčiarskom Lausanne pri svojom vystúpení vyzvala niektorých novinárov, aby opustili sálu.

Nepáčilo sa jej, akým spôsobom médiá o kongrese informujú. Zástupcovia médií skutočne odišli, po chvíli sa však mohli vrátiť. Rozruch dievča spôsobilo v piatok, posledný deň výročného stretnutia študentských aktivistov, na ktoré sa do Švajčiarska zišlo 450 ekológov zo 37 krajín.

Niektorí novinári museli odísť

Thunbergová sa ako tvár celosvetového hnutia štrajkujúcich študentov za klímu Fridays For Future (Piatky pre budúcnosť) zúčastnila diskusie o ďalšom smerovaní protestov za ochranu klímy, ktorú sprevádzala aj kritika.

Keď sa podľa nemeckého spravodajského portálu Welt prihlásila o slovo, označila za vinníkov "zlej nálady na kongrese" médiá. Chcela, aby novinárov z konferencie vylúčili, pretože "to inak popíšu tak, ako by sme boli v spore."

Väčšina prítomných aktivistov bola pre, a tak museli niektorí zástupcovia médií skutočne opustiť sálu. Avšak len na chvíľu, po niekoľkých minútach im dovolili sa vrátiť späť. Dôvod tak rýchlej zmeny názoru nie je jasný, jeden z organizátorov k tomu povedal: "Všetci sme len ľudia a občas potrebujeme trochu súkromia."

Podľa Buzzfeed News sa rozpory v hnutí týkali napríklad spôsobu, akým by sa malo o kľúčových veciach rozhodovať. Nezhody panovali aj okolo návrhu zhruba dvadsiatich požiadaviek na zlepšenie klímy.

Časť aktivistov požadovala konkrétnejšie formulácie, iní zase boli pre všeobecné proklamácie typu "Počúvajte vedca" alebo "Klimatickú spravodlivosť pre všetkých".

"Budeme musieť robiť oveľa viac"

Účastníci akcie plánujú v piatok na záver päťdňovej konferencie demonštráciu. Thunbergová a ďalší členovia hnutia už skoro rok štrajkujú za riešenie klimatickej krízy.

"Počas posledného roka sa toho veľa stalo. Globálne emisie oxidu uhličitého sa samozrejme neznížili, takže sme stále na začiatku," povedala šestnásťročná Thunbergová. "Budeme musieť robiť oveľa viac," dodala s tým, že svoju pozornosť by hnutie teraz malo uprieť do Ázie, kde sa zatiaľ študentské štrajky príliš nekonajú.

Podľa vedcov globálne otepľovanie spôsobené skleníkovými plynmi zo spaľovania fosílnych palív už spôsobilo suchá, záplavy, vlny horúčav, topenie ľadovcov a vzostup hladiny morí.

Celosvetové emisie oxidu uhličitého boli vlani na rekordnej úrovni. Septembrový klimatický summit OSN v New Yorku je podľa Thunbergovej "skvelou možnosťou pre svetových vodcov ukázať, že nás aj vedcov skutočne počúvali". Aktivistka, ktorá v snahe maximálne chrániť životné prostredie odmieta lietať lietadlom, sa na konferenciu na druhej strane Atlantiku vypraví na pretekárskej jachte.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:07