StoryEditor

Českí odborári podporili vládny návrh Zákonníka práce

27.11.2005, 23:00

Českí odborári v sobotu ukázali, že protestovať sa dá nielen proti niečomu, ale aj "za niečo". Do Prahy sa ich zo všetkých krajov zišlo okolo tridsaťtisíc, aby zdôraznili dôležitosť nového Zákonníka práce, o ktorom v súčasnosti rokuje poslanecká snemovňa. Nová podoba legislatívnej normy -- ktorá sa príliš nelíši od doterajšej -- už prešla prvým čítaním a všeobecne panuje názor, že vďaka hlasom z ČSSD a KSČM zákon prejde aj v ďalších kolách. Opozičná ODS, posilnená o dve menšie vládne strany KDU-ČSL a US-DEU, však prišla s pripomienkami, ktoré podľa odborov oslabujú práva zamestnancov.
Kritika pravice
Tí sa preto v rámci pražskej manifestácie prezentovali rôznymi efektnými heslami, ako napríklad "Nevoľníctvo bolo zrušené v roku 1781", "Nedali ste, neberte" alebo "Nie obmedzovaniu práv pracujúcich!" a do taktu si pri skandovaní bubnovali na dno kovových sudov: pravicové strany by vraj v ČR rady zaviedli kapitalizmus 19. storočia. Do hlavného mesta protestujúcich priviezlo vyše päťsto autobusov, čo sa neobišlo bez dopravných problémov.
Predseda Českomoravského odborového zväzu Milan Štěch v prejave varoval okrem iného pred úvahami o podriadení pracovného práva Občianskemu zákonníku, ako o tom uvažujú niektorí predstavitelia podnikateľských zväzov. Súčasné znenie zákona je podľa odborárov vyvážené. Zamestnávateľom nedovoľuje, aby predlžovali skúšobnú lehotu z terajších troch mesiacov na dlhšie obdobie, ani aby mali možnosť dávať výpoveď bez udania dôvodu. Rovnako tak nie je prípustné prepúšťať ženy na materskej dovolenke a zamestnancov počas práceneschopnosti.
Zamestnávatelia nesúhlasia
Zamestnávateľom sa nepáči, že odbory môžu zablokovať prácu nadčas alebo v noci a že môžu uzatvárať kolektívne zmluvy aj za zamestnancov, ktorí nie sú ich členmi, hoci je táto úprava v krajinách Európskej únie obvyklá. Kritici tiež tvrdia, že nový Zákonník práce nie je dosť liberálny a že v konečnom dôsledku zamestnancov i nezamestnaných poškodí.
Za nezvyčajnú možno označiť účasť vládnych politikov na sobotnom proteste. Prišiel nielen minister práce a sociálnych vecí Zdeněk Škromach, ale aj predseda Poslaneckej snemovne Lubomír Zaorálek, europoslanec Richard Falbr a viacerí ďalší.
Protest kritizovali zástupcovia zamestnávateľov. Podľa prezidenta Hospodárskej komory Jaromíra Drábka išlo o prázdne gesto a demonštráciu sily vo chvíli, keď sa vraj KSČM s ČSSD už dohodli na presadení návrhu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 16:38