StoryEditor

Poliaci nechcú byť kňazmi

29.11.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Túžba stať sa kňazom v poslednom roku v Poľsku výrazne klesla. Bez milovaného zosnulého pápeža Jána Pavla II. nie je už zanietenie byť kňazom také silné. Roky, keď cestoval Ján Pavol II. do svojej vlasti, spôsobili, že o mníšsky a kňazský stav bol veľký záujem. Tento rok už do seminára nastúpilo o 300 študentov menej ako v predchádzajúcich rokoch. "Ešte nemôžeme hovoriť o negatívnych tendenciách, ale o návrate k normálnemu číslu pred rokom 2005, ktorý bol výnimočný," uisťuje Krzystof Pawlina, predseda konferencie rektorov kňazských seminárov. Pokles záujmu vždy vyvoláva starosti. Je známe, že až 40 percent z budúcich diecéznych a rehoľných kňazov odídu zo školy pred jej dokončením.
Minulý rok, keď zomrel Ján Pavol II., vysvätenie za kňaza bolo v Poľsku "hitom". Potvrdil to rekordný počet 1 500 študentov. Pokles študentov sa neprejavil v seminároch, kde sa pripravujú diecézni kňazi, ale kde sa pripravujú kňazi náboženských rádov. Tých často vysielajú na misie do zahraničia.
"Občas registrujem niečo, čo by sme mohli definovať ako kyvadlový efekt. To znamená, že niekedy počet kandidátov stúpa a inokedy klesá, ale nie je to nič iné, než ďalší dôsledok demokracie. Nemôžeme zabúdať, že naši študenti sú mladí, ktorí plávajú proti prúdu, konajú inak, ako väčšina modernej mládeže," hovorí rektor tarnowského seminára Wieslaw Lechowicz. Ďalšou príčinou poklesu počtu vysvätených môže byť aj prísna kontrola, ktorá má predísť tomu, aby do seminára vstupovali homosexuálni študenti.
Zaujímavý je aj fakt, že čoraz viac kandidátov, ktorí vstupujú do seminára, už majú ukončené vysokoškolské vzdelanie. Je to vidieť najmä vo veľkých mestách ako Varšava alebo Krakov. Tento rok zo 42 nových študentov varšavského seminára desať absolvovalo inú fakultu, napríklad v odboroch analytika trhu, riadenie podniku, poľská filológia, právo alebo muzikológia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 21:40