Reuters
StoryEditor

Grónsko kúpi USA, lacno. Dánska satira obracia Trumpov návrh

23.08.2019, 18:00
Autor:
kankan
Pôvodne sa špekulovalo, že už informácia o Trumpovom návrhu je žart.

Grónsko naopak kúpi Spojené štáty, a to lacno, pretože sú strašne zadlžené. Tak si dánsky denník Politiken uťahuje z ponuky amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené štáty kúpia Grónsko, ktoré je autonómnym územím Dánska.

"Grónsky premiér Kim Kielsen prejavil záujem o kúpu USA," zosmiešňuje Trumpa zadné stránka Politiken, ktorá sa tradične venuje satire.

"Leif Šťastný objavil Ameriku a jeho otec Eric Červený Grónsko a usadil sa tam. Preto je pre nás prirodzené získať späť Spojené štáty," znie fiktívny citát Kielsena v Politiken.

Leif Šťastný je prezývka Leifa Eriksona, škandinávskeho Vikinga označovaného za prvého Európana, ktorý sa vylodil v severnej Amerike. Podarilo sa mu to niekedy okolo roku 1000, teda takmer 500 rokov pred Krištofom Kolumbom.

Satira pokračuje tvrdením, že sa Kielsen ešte nerozhodol, koľko za nákup minú. Kvôli veľkému verejnému dlhu USA vraj však len malú čiastku. "A ak bude zahrnutý Trump, cena bude ešte nižšia," stojí vo vymyslenom citácie.

Pôvodne sa špekulovalo, že už informácia o Trumpovom návrhu je žart. Šéf Bieleho domu však potvrdil, že úmysel kúpiť Grónsko myslí vážne.

Dánska premiérka Mette Frederiksonová to odmietla s tým, že Grónsko nie je na predaj. Trump potom oznámil, že odkladá septembrovú schôdzu, ktorú s ňou mal naplánovanú.

Trump bez podrobností oznámil, že Grónsko chce zo strategických dôvodov. Americká armáda na najväčšom ostrove sveta využíva leteckú základňu Thule. Prevádzkuje tam aj radar protiraketovej obrany.

Grónsko má tiež zásoby vzácnych kovov a do ich ťažby už investujú čínske firmy. Číňania krúžia aj okolo zákazky na stavbu veľkého medzinárodného letiska. Nad Grónskom vedie najkratšie letecké spojenie zo Severnej Ameriky do Európy.

Americký minister zahraničia Mike Pompeo upozornil v máji na "agresívne postoje" Číny a Ruska v Arktíde. Tá sa postupne topí a aj preto je potenciálne významnou lodnou trasou.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-22 13:15:29 - Feat.: - Title: Hasiči ukončili práce na zhorenej budove niekdajšej kodanskej burzy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 07:49