StoryEditor

Sudcom bude armáda

14.11.2006, 23:00
Nádej stoviek väzňov z americkej vojenskej základnej Guantánamo na Kube, že sa ich prípadmi bude zaoberať civilný súd, zrejme definitívne zhasla. Americká vláda totiž včera rozhodla, že na to nemajú právo.

Nádej stoviek väzňov z americkej vojenskej základnej Guantánamo na Kube, že sa ich prípadmi bude zaoberať civilný súd, zrejme definitívne zhasla. Americká vláda totiž včera rozhodla, že na to nemajú právo. Ministerstvo spravodlivosti už požiadalo odvolací súd, ktorý sa zaoberá žiadosťami väzňov, aby všetky odmietol.
Sťažnosti sa týkajú najmä toho, že vojenské orgány majú právo zatýkať ľudí v zahraničí a zadržiavať ich tam na neobmedzený čas. Rovnako im armáda odmieta, aby sa s prípadom mohli obrátiť na americký civilný súd. Tento postup kritizujú americkí aj zahraniční aktivisti za ľudské práva a označujú ho za protiústavný. Vláda amerického prezidenta Georgea W. Busha ho však nedávno dostala aj do nového protiteroristického zákona. Ten dokonca umožňuje zadržať cudzinca aj na území Spojených štátov a poslať ho ako "osobu podozrivú z terorizmu" na Guantánamo.
Armáda má voľné ruky
Nový zákon, ktorý prezident Bush považuje za pilier boja proti terorizmu, dáva armáde dosť veľké právomoci. Môže zriadiť špeciálne tribunály, ktoré budú súdiť väzňov z Guantánama. Podľa aktivistov za ľudské práva to zajatcom nezaručuje spravodlivý proces pred nezávislou porotou. Americká vláda neustále zdôrazňuje, že osoby podozrivé z terorizmu "nemajú žiadne ústavné práva". Podľa nového zákona ich môžu vojenské súdy súdiť ako "nepriateľských bojovníkov". Spojené štáty ich zároveň odmietajú uznať za vojnových zajatcov, na ktorých by sa vzťahovali Ženevské konvencie.
Nový protiteroristický zákon sa podľa ministerstva spravodlivosti vzťahuje aj na cudzincov zadržaných a väznených v Spojených štátoch, ktorí sú podozriví z terorizmu. Aj oni tak môžu dostať nálepku "nepriateľský bojovník" a ocitnúť sa v rukách armády na neobmedzený čas bez možnosti obrátiť sa na civilný súd. Prvou obeťou sa podľa tohto výkladu stal katarský občan Alí Sálih Marrí, ktorého zatkli počas štúdia v USA v roku 2001. "Desí ma, že vlastne každého cudzinca žijúceho v Spojených štátoch môžu takto zbaviť jeho práv. Znamená to, že milióny ľudí, ktorí tu žijú, ale nemajú americké občianstvo, môže kedykoľvek odvliecť a zadržiavať," povedal Marrího obhajca Jonathan Hafetz.
Mučenie a týranie
Aktivisti za ľudské práva kritizujú americkú vláda aj za to, že na Guantáname používa neľudské praktiky. Podľa nich tam dochádza k mučeniu a týraniu väzňov. Ich tvrdenia nedávno podložil svojím svedectvom nemecký občan Murat Kurnaz, ktorého omylom na Guantáname väznili. Po prepustení vypovedal o pobytoch na samotke, o mučení, ponižovaní a strachu. V súvislosti s týmito praktikami už americké nezávislé Stredisko pre ústavné práva podalo v nemeckom Karlsruhe žalobu na bývalého ministra obrany Donalda Rumsfelda. Žaluje ho pre krutosti, ktoré údajne americkí vojaci páchali na väzňoch na Guantáname a v bagdadskej väznici Abú Ghraib.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:28