Gillman Soame
StoryEditor

Spolužiaci Cameron a Johnson. Veľkej Británii roky vládnu absolventi elitárskych súkromných škôl

14.09.2019, 18:01
Autor:
mhmh
Absolventi súkromných škôl tvoria 74 percent sudcov, 71 percent vysoko postavených členov bezpečnostných zborov a viac ako polovicu diplomatov.

Na samom začiatku etonského múzea stojí múr slávy úspešných absolventov tejto súkromnej britskej internátnej školy. Na zelenom pozadí sú umiestnené fotografie princov Williama a Harryho, spisovateľa a tvorcu Jamesa Bonda Iana Fleminga, arcibiskupa z Canterbury či herca Hugha "doktora Housa" Laurieho.

Múr zdobia snímky olympijských atlétov, novinárov, vojakov a samozrejme aj politikov. Sú medzi nimi napríklad bývalý premiér Spojeného kráľovstva David Cameron, súčasný líder Dolnej snemovne Jacob Rees Mogg a v neposlednom rade aj Boris Johnson, súčasný premiér Veľkej Británie.

Vyprodukoval 20 britských premiérov

Škola je na svojich absolventov, ktorí sú prezývaní "starí etoniáni", extrémne pyšná. Popisok pri stene slávy uvádza, že absolventi školy "môžu byť nájdení prakticky v každom národnom hnutí, pri každej udalosti na oboch stranách". Eton College má doslova povesť takmer mýtickej elitnej akadémie, miesta, kam bohatí posielajú svoje deti.

Väčšina študentov Etonu následne pokračuje na Oxford, kde sa tí najbohatší a najvplyvnejší študenti schádzajú v klube Bullingdon, ktorého členmi boli aj Cameron a Johnson - premiér, ktorý brexit začal, a premiér, ktorý ho chce dokončiť. Ostatne neboli prví, Eton "vyprodukoval" už 20 britských premiérov a má zárez aj v zahraničí.

Do ročníka s Johnsonom chodil aj Apchisit "Mark" Vedžadžíva, ktorý sa neskôr stal premiérom Thajska. Extrémne vplyvná škola sa však mnohým ľuďom nepozdáva. Ukazuje sa totiž jednoduchá rovnica. Ak máte financie na drahé súkromné ​​univerzity, máte zaistenú budúcnosť.

A potvrdzuje to aj zloženie súčasnej britskej vlády. Hoci v rámci celej populácie iba sedem percent všetkých detí navštevuje súkromné ​​školy, v Johnsonovom kabinete viac ako dve tretiny členov majú vzdelanie z inštitúcií, ako je Eton.

Mrazivé sú aj ďalšie dáta. Absolventi súkromných škôl tvoria 74 percent sudcov, 71 percent vysoko postavených členov bezpečnostných zborov, viac ako polovicu diplomatov a členov Snemovne lordov britského parlamentu a 45 percent konzervatívnych poslancov Dolnej snemovne.

Kde tkvie čaro?

Napríklad Eton od nástupu do školy vedie študentov k tomu, že raz budú dôležití a povedú ako politici Veľkú Britániu. Tomu podľa absolventov značne napomáha aj fakt, že väčšina krúžkov na škole je vedená priamo študentmi.

"Chlapci sa volia do pozícií navzájom. Takže už od svojej mladosti sú vedení k tomu, aby boli šarmantní, priateľskí a získali si dostatok hlasov," vysvetlil BBC Nick Fraser, autor knihy Ako je dôležité byť Eton.

Prakticky všetci absolventi Etonu tvrdia, že v nich škola zanechala pocit, že nič nie je nemožné. Na druhú stranu práve kvôli tomuto prístupu sú etoniáni často kritizovaní, že žijú mimo realitu a odcudzení od morálnych zábran. Napríklad Alexander Nix, šéf spoločnosti Cambridge Analytica, ktorá zneužívala dáta zo sociálnych sietí na ovplyvnenie volieb, na Etone študoval.

"Etoniáni sú absolútnym prekliatím na zemi, odchádzajú zo školy s pocitom nadradenosti a prehnanými postojmi, čo je dokonale obsiahnuté v našom otrasnom bývalom ministrovi zahraničia," uviedol vlani na adresu Johnsona bývalý špión a autor noviel John le Carré.

Hoci značná časť populácie aj politikov vníma elitársky systém súkromných škôl ako neférový, nezdá sa, že by sa v najbližšej dobe mala situácia zmeniť. Tretinu všetkých poslancov tvoria práve absolventi súkromných škôl a aj opoziční labouristi ich majú vo svojich radoch 15 percent.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 18:28