CopernicusEU/koláž HNonline
StoryEditor

Od Antarktídy sa oddelila obria ľadová kryha, má väčšiu rozlohu ako Londýn

01.10.2019, 14:31
Autor:
dttdtt
Ameryho šelfový ľadovec má odhadovanú plochu 60-tisíc kilometrov štvorcových.

Na východe Antarktídy sa zo šelfového ľadovca na konci septembra odlomila obrovská ľadová kryha, ktorá má podľa odborníkov rozlohu približne 1 600 kilometrov štvorcových. Podľa vedcov nemôže za odlomenie ľadu globálne otepľovanie, pretože ide o súčasť normálneho procesu. Odtrhnutie ľadovej masy teda nebude mať priamy vplyv na hladinu mora.

Kryha sa odlomila od Ameryho šelfového ľadovca a dostala oficiálny názov D-28. Podľa vedcov z Austrálskej antarktickej divízie meria kus zlomeného ľadu 50 krát 30 kilometrov a jeho rozloha je takmer totožná s britským Londýnom. Odhadovaná hmotnosť ľadu je 315 miliárd ton a podľa vedcov bude trvať roky, kým sa rozpadne a roztopí.

Čakali to skôr

Šelfový ľadovec je plávajúca ľadová plošina, ktorá sa nachádza v mieste, kde ľadovce tečú dole k pobrežiu a na povrch oceánu. Hrúbka šelfových ľadovcov sa pohybuje v rozmedzí od sto do tisíc metrov. Šelfové ľadovce sa vyskytujú okrem Antarktídy tiež v Kanade, Grónsku alebo Arktíde.

Ameryho šelfový ľadovec má odhadovanú plochu 60-tisíc kilometrov štvorcových. K oddeleniu došlo v lokalite, ktorú odborníci z Austrálskeho antarktického programu monitorujú posledných dvadsať rokov práve kvôli pravdepodobnosti odtrhnutia masívnych kusov ľadu.

Profesorka Helen Amanda Frickerová uviedla, že vedci prvýkrát zaznamenali trhlinu v prednej časti Ameryho šelfového ľadovca na začiatku roka 2000 a predpovedali, že sa z neho veľké kusy ľadu odlomia medzi rokmi 2010 a 2015.

"Som nadšená, že to po všetkých tých rokoch vidím. Vedeli sme, že sa to nakoniec stane, ale všetci sme boli napätí. Nakoniec je to trochu inde, než sme očakávali," opísala Frickerová pre denník The Guardian.

Súčasť normálneho cyklu

Ameryho šelfový ľadovec je tretí najväčší v Antarktíde a nachádza sa medzi austrálskymi výskumnými stanicami Davis a Mawson. Vedci študovali tento šelfový ľadovec od šesťdesiatych rokov a v súčasnosti majú na mieste techniku, ktorá zaznamenáva každú nepatrnú zmenu.

"Je to súčasť normálneho cyklu ľadovcového šelfu. Približne každých šesťdesiat až sedemdesiat rokov dôjde k odlomeniu," vysvetľuje Frickerová, prečo sa na odlomení ľadu nepodieľali zmeny klímy.

"Aj keď v Antarktíde je mnoho udalostí, ktorými je potrebné sa vážne zaoberať, táto konkrétna ľadová kryha nie je dôvodom na poplach," uzatvára.

Glaciológ Ben Galton-Fenzy z Austrálskeho antarktického programu uviedol, že odtrhnutie zaznamenali tiež satelitné snímky. "Odlomenie nebude mať priamy vplyv na hladinu mora, pretože šelfový ľadovec už bol plávajúci, podobne ako kocka ľadu v pohári vody," povedal.

01 - Modified: 2024-02-25 09:47:43 - Feat.: - Title: Najjužnejší svetadiel sa vytráca. Morský ľad okolo Antarktídy už tretí rok klesol na alarmujúce minimum 02 - Modified: 2024-02-06 15:51:59 - Feat.: - Title: V Antarktíde nainštalovali najjužnejšie položenú stanicu pre mobilné telefóny 03 - Modified: 2024-02-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Vtáčiu chrípku našli už aj u antarktických tučniakov. Ak sa rozšíri, hrozí hromadný úhyn, varujú odborníci 04 - Modified: 2024-02-05 09:30:00 - Feat.: - Title: Selfie plné sklamania. Antarktída je strašné miesto, napísal Scott pred smrťou 05 - Modified: 2023-12-19 11:40:16 - Feat.: - Title: Najvzdialenejšia pošta na svete: Ľudia pracujú v drsných podmienkach dvanásť hodín denne, staral sa o ňu výlučne ženský tím
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:10