StoryEditor

Z Rakúska prídu búrky a krupobitie

26.06.2008, 00:00
Zatiaľ čo Slováci v týchto dňoch hľadajú spôsoby, ako uniknúť horúčavám, susedom v Rakúsku včera búrky poriadne znepríjemnili život.

Po extrémnych horúčavách a suchách tam voda zaplavila stovky domov a zničila úrodu predovšetkým v spolkovej krajine Dolné Rakúsko neďaleko slovenských hraníc. "Živel tu spôsobil rozsiahle materiálne škody. Špeciálne zriadená komisia ich sčítava, podľa odhadov budú veľmi veľké," povedal pre HN Thomas Teuschl, veliteľ požiarneho oddielu v Aggsbachu.
Rozmary počasia pravdepodobne prídu z Rakúska aj k nám. "Aj cez naše územie bude prechádzať studený front, ktorý môže už dnes priniesť búrky. Pri nich hrozia intenzívne zrážky vždy, ale niečo také rozsiahle ako v Rakúsku u nás neočakávame," uviedol pre HN vedúci oddelenia meteorologických predpovedí Slovenského hydrometeorologického ústavu Martin Benko.

Zachraňovali nemocnicu
Prívalové dažde u našich západných susedov narobili veľké škody. Vyliata rieka Krems v Dolnom Rakúsku zaplavila stovky pivníc. Čiastočne sa dokonca zastavila doprava vo Viedni. Komplikácie v doprave tam spôsobil i padnutý strom, ktorý sa zrútil na elektrické vedenie pri železničnej trati. Následný skrat zastavil na takmer hodinu prevádzku viedenskej železničnej stanice Südbahnhof.
Ani prudké dažde tam však nenapáchali toľko škody ako krupobitie, ktoré zničilo asi 6-tisíc hektárov pôdy. V ohrození však bola aj mestská nemocnica v Kremsi, kde pacientov evakuovali do bezpečia. Podľa Teuschla bolo len v Kremsi nasadených do akcie 500 požiarnikov. Očakáva sa pritom, že takéto búrky budú pokračovať aj v priebehu nasledujúcich dní, ale nebudú také silné, ako včera.

Striedanie extrémov
Na Slovensku môžu začínajúce leto prerušiť búrky a dažde. "Či však budú ničivé, sa teraz nedá povedať, pretože to závisí od intenzity a množstva zrážok. Letné búrky sú však na našom území pomerne bežným javom, preto treba s nimi počítať. Niektoré môžu zapríčiniť výraznejšie škody spôsobené silným vetrom, krupobitím, bleskami či lejakmi," dodal Benko.
Striedanie horúčav s dažďami v lete nie je podľa odborníkov zvláštne, avšak extrémne horúčavy, ktoré v poslednom období zažívame, môžu súvisieť s klimatickými zmenami. "Striedanie extrémov je úplne prirodzené, pretože pri vysokej teplote môže byť väčší obsah vody v atmosfére a sú lepšie podmienky na tvorbu búrkových oblakov. Klimatická zmena v tomto prípade súvisí s vysokými teplotami, a tak je predpokladaný vyšší výskyt nebezpečných búrkových javov, " uzavrel Benko.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:02