Nobelova cenaReuters
StoryEditor

V pondelok začne udeľovanie Nobelových cien. Trump vyhlásil, že cenu si zaslúži on

05.10.2019, 11:03
Autor:
ČTKČTK
Horúcim kandidátom na cenu za mier je mladá švédska aktivistka Greta Thunbergová.

V pondelok siedmeho októbra začne v Štokholme týždeň udeľovania Nobelových cien, počas ktorého budú postupne vyhlásení laureáti tohto ocenenia za fyziológiu a lekárstvo, fyziku, chémiu, literatúru, mier a ekonómiu.

Najväčšiu pozornosť ako každoročne priťahuje Nobelova cena za mier, pri ktorej je tento rok najviac skloňovaným meno šestnásťročnej švédskej ekologickej aktivistky Grety Thunbergovej.

Výnimočné bude tentoraz vyhlasovanie Nobelovej ceny za literatúru.

Vzhľadom na to, že v minulom roku nebola táto cena kvôli škandálu okolo sexuálneho obťažovania vo Švédskej akadémii udelená, budú tento rok vyznamenané dve literárne osobnosti.

Mladá Švédka

Podľa stávkových kancelárií je jasnou favoritkou na zisk Nobelovej ceny za mier švédska školáčka Thunbergová, ktorá začala pred rokom každý piatok demonštrovať pred švédskym parlamentom, aby prinútila politikov k dôslednejšej ochrane klímy a znižovaniu emisií.

Inšpirovala tým celosvetovú študentskú kampaň, ku ktorej sa pridali milióny mladých po celom svete.

V stávkovej kancelárii Ladbrokes figuruje navyše na treťom mieste rebríčka favoritov ďalší bojovník za lepšie životné prostredie - brazílsky vodca domorodého obyvateľstva Raony Metuktire, ktorý je považovaný za legendu hnutia za ochranu Amazonského pralesa a jeho obyvateľov.

Ekologickí aktivisti

Riaditeľ nórskeho mierového inštitútu PRIO Henrik Urdal uviedol, že v prípade ekologických aktivistov musí Nobelov výbor zvážiť, či klimatické zmeny majú priamu súvislosť s ozbrojenými konfliktami.

Podľa agentúry Reuters proti švédskej školáčke hovorí jej mnohokrát konfrontačný postoj a jej mladý vek a s ním spojené obavy, ako by ťažobu Nobelovej ceny uniesla.

Na tohtoročnú Nobelovu cenu za mier bolo nominovaných 301 kandidátov: 223 jednotlivcov a 78 organizácií.

Nórsky expert Urdal sa domnieva, že ocenenie nakoniec môžu získať menej mediálne známe osobnosti, napríklad hongkonský prodemokratický aktivista Nathan Law alebo africká bojovníčka za ľudské práva a proti násiliu Libyjka Hadžára Šarífová a Somálka Ilwad Elmanová.

Sloboda slova

Medzi ďalšími tohtoročnými favoritmi nórskeho mierového inštitútu PRIO je organizácia Reportéri bez hraníc a Koalícia pre kontrolu zbraní (Control Arms Coalition).

Minulý rok inštitút PRIO za favoritov označoval okrem iného konžského gynekológa Denise Mukwegeho a aktivistku z irackej komunity jezidov Nadja Muradov, ktorí si nakoniec Nobelovu cenu odniesli.

Riaditeľ Štokholmského medzinárodného ústavu pre výskum mieru (SIPRI) Dan Smith si myslí, že tento rok by Nobelova cena za mier mohla putovať k organizáciám podporujúcim slobodu slova ako Reportéri bez hraníc alebo Výbor na ochranu novinárov (CPJ).

"V čase falošných správ by pre to bol veľmi dobrý dôvod," uviedol Smith.

Aj pápež 

Za prácu pre migrantov a propagáciu práva na azyl má nádej na prestížne ocenenie tiež pápež František, Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a jeho šéf Filippo Grandi či Medzinárodný záchranný výbor (IRC).

V stávkovej kancelárie Ladbrokes zase figuruje vysoko, na štvrtom mieste, novozélandská premiérka Jacinda Ardernová, ktorá si obdiv svetovej verejnosti vyslúžila za reakciu na marcové teroristické útoky na mešitu v meste Christchurch, ktoré si vyžiadali 51 obetí.

Sebavedomý Trump

Vyznamenaní by tiež mohli byť tí, ktorí sa zaslúžili o podpis mierovej dohody medzi Etiópiou a Eritreou, napríklad etiópsky premiér Abiy Ahmed.

Počas jedného z najdlhších afrických konfliktov zahynulo 80-tisíc ľudí.

Premiéri Grécka a Severného Macedónska Alexis Tsipras a Zoran Zaev by si podľa niektorých názorov Nobelovu cenu zaslúžili za to, že urovnali dlhoročný spor svojich krajín o názov Macedónska.

Jasno má americký prezident Donald Trump. Podľa svojho vyjadrenia na twitteri by Nobelovu cenu mal získať on "za veľa rôznych vecí, ak by sa udeľovala spravodlivo, čo nie je".

01 - Modified: 2016-10-14 21:34:47 - Feat.: 0 - Title: Nobelova cena bez povšimnutia. Bob Dylan prešiel poctu mlčaním 02 - Modified: 2017-10-09 12:43:43 - Feat.: 0 - Title: Komu patrí Nobelova cena za lekárstvo? 03 - Modified: 2018-11-12 21:17:28 - Feat.: 0 - Title: Nobelova cena, inovácie a Achillova päta Slovenska
01 - Modified: 2024-04-18 09:39:22 - Feat.: - Title: Zaži vedecko-hudobný festival, ktorý nemá obdobu. Laureáti Nobelovej ceny a významné osobnosti sa stretnú už onedlho v Bratislave 02 - Modified: 2024-03-28 16:36:40 - Feat.: - Title: Zomrel držiteľ Nobelovej ceny za ekonómiu Daniel Kahneman 03 - Modified: 2024-03-22 07:23:29 - Feat.: - Title: Dvadsaťsedem nobelistov žiada prepustenie politických väzňov v Bielorusku 04 - Modified: 2024-02-23 14:45:32 - Feat.: - Title: „Putin sa bojí Navaľného aj po smrti." Vydať rodine telo opozičníka žiadajú aj nositelia Nobelovej ceny 05 - Modified: 2023-12-21 12:47:30 - Feat.: - Title: Ovocné mušky získali už šesť nobeloviek. Využívajú ich aj naši vedci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:56