jadrová hlavica silo atómová bombaReuters
StoryEditor

USA a KĽDR dnes obnovili rokovania o denuklearizácii Kórejského polostrova

05.10.2019, 14:38
Autor:
TASRTASR
Ide o prvé jadrové rozhovory predstaviteľov oboch strán od konca februára.

Spojené štáty a KĽDR obnovili v sobotu pracovné rokovania o denuklearizácii Kórejského polostrova, keď sa predstavitelia oboch krajín stretli vo Švédsku. Informovala o tom agentúra Jonhap.

Osobitný zástupca amerického ministerstva zahraničných vecí v rokovaniach so Severnou Kóreou Stephen Biegun a jeho severokórejský náprotivok Kim Mjong-kil sa stretli na ostrove Lidingö, ktorý je súčasťou Štokholmského súostrovia.

Ide o prvé jadrové rozhovory predstaviteľov oboch strán od konca februára, keď sa na summite vo vietnamskej metropole Hanoj stretli americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un.

Stretnutie sa pre názorové rozdiely skončilo neúspechom.

Na otázku, či sa na nadchádzajúce rozhovory pozerá s optimizmom, severokórejský vyjednávač odpovedal stručne: "Uvidíme."

Cieľom najnovšieho kola rozhovorov medzi USA a KĽDR je dosiahnutie zásadného pokroku v implementácii prelomovej dohody, ktorú Kim Čong-un a Trump dosiahli vlani v júni na summite v Singapure.

Súčasťou tejto dohody je súbor vzájomných záväzkov v oblasti budovania nových bilaterálnych vzťahov, spoločné úsilie o dosiahnutie trvalého mieru na Kórejskom polostrove, ako aj spolupráca na "úplnej denuklearizácii" polostrova.

​Americko-severokórejské rozhovory stagnujú od februárového samitu šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa a vodca KĽDR Kim Čong-una v Hanoji, ktorý skončil predčasne a bez dohody kvôli odlišným názorom Pchjongjangu a Washingtonu na odzbrojovací proces.

USA žiadajú, aby sa Severokórejčania najprv vzdali vývoja jadrových zbraní, až potom sú ochotní odvolať sankcie uvalené na KĽDR za jej jadrové a raketové zbrojný testy.

Pchjongjang by zasa rád videl postupné rušenie hospodárskych sankcií výmenou za čiastkové kroky v odzbrojovacom procese.

Analytici podľa agentúry Reuters usúdil, že pre lídrov oboch strán silnie motivácia dosiahnuť dohodu, čo však neznamená, že po mesiacoch napätia bude ľahké nájsť spoločnú reč.

KĽDR tento týždeň len deň po oznámení nových vyjednávaní informovala, že uskutočnila úspešný test novej balistickej rakety odpaľovanej z ponorky.

Kjódó píše, že hlavný severokórejský vyjednávač pred cestou do Švédska vyjadril optimizmus, pričom hovoril o "novom signále" zo strany Washingtonu.

Podľa japonskej tlačovej agentúry však nie je jasné, aký signál mal na mysli.

Bývalý bezpečnostný poradca Bieleho domu John Bolton nedávno vyjadril názor, že severokórejský režim sa nikdy dobrovoľne jadrových zbraní nevzdá.

01 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA 02 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca 03 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 04 - Modified: 2024-03-13 09:02:28 - Feat.: - Title: Putin je pripravený na jadrovú vojnu. Na hranice s Fínskom plánuje rozmiestniť vojakov a ťažké zbrane 05 - Modified: 2024-03-01 11:47:40 - Feat.: - Title: Putin viedol poradu o neutralizácii hrozieb vo vesmíre, opäť poprel jadrové plány
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:41