StoryEditor

Odkaz z Kongresu: Víza vám zrušíme

27.07.2007, 00:00
Slováci už môžu začať odpočítavať dni, keď budú môcť voľne (bez toho, aby museli žiadať o turistické víza) cestovať do Spojených štátov.

Na dlho očakávanom znení návrhu "zákona o bezvízovom styku" sa totiž už dohodli obe komory amerického Kongresu.

Odbory nás nezastavia
Návrh z dielne zmierovacej komisie je pre nás a ďalšiu skupinu nových členských štátov EÚ veľmi dobrý - ako podmienku bezvízového programu stanovuje "až" desať percent odmietnutých žiadostí o víza, namiesto pôvodných troch.
Rovnako dobré je to, že kontroverzný dodatok o odboroch, ktorý prezident George Bush mieni vetovať (hrozilo tak úplne zmrazenie celého zákona o vízach) sa v návrhu neobjavil. Turistom či obchodníkom cestujúcim do USA by už zakrátko nemalo stáť nič v ceste.
"Je to výborná správa pre vás aj ostatné štáty," povedal HN hovorca amerického veľvyslanca v SR Rodolhpa Valleeho, Keith Hughes.

Česi bez výhody
Médiá včera v súvislosti s výsledkom dohody z Kongresu dezinformovali, že 10- percentné kritérium odmietnutých žiadostí otvára dvere prioritne Čechom a Estóncom a nás posúva na neskoršie obdobie. Dôvod? Slovensko totiž stále osciluje na tejto hranici.
Americká diplomacia nám však potvrdila, že všetky krajiny sú na rovnakej štartovacej čiare a v hre sú okrem percent odmietnutých víz aj technické kritériá, ktoré krajina musí splniť. "Nemáme oficiálne údaje za rok 2007. Hovorí sa o 12 percentách pre vás, a toto číslo stále klesá," dodal Hughes. "Nedá sa predpovedať, ktorá krajina sa dostane ako prvá. Nehovoriac už o tom, že jedna krajina bude rýchlejšia ako druhá. Všetci ste na rovnakej úrovni a zákon nikoho nefavorizuje."
Čo sa teda deje
Návrh, na ktorom sa zhodli obe komory, musí ešte prejsť celým Kongresom a potom ho má podpísať prezident. Americká strana o pol roka až 12 mesiacov začne vyhodnocovať technické uplatnenie zákona. "Až potom budeme lepšie vedieť povedať niečo o časovom horizonte a o tom, čo ešte Slovensko a ostatní musia urobiť, " vysvetlil Hughes.
Ak totiž krajina prekračuje stanovených 10 percent odmietnutých žiadostí, nesmú občania tejto krajiny prekročiť povolený čas pobytu v USA približne o dve percentá. Amerika však teraz tieto údaje zatiaľ nevie vyhodnotiť, pretože ešte len začína inštalovať kontrolné stanovištia na letiskách a v prístavoch. Toto môže trvať aj rok.

Veto už nehrozí
Napriek prekážkam, ktoré ešte skupina štátov na ceste k voľnému cestovaniu musí prekonať, patrí súčasná podoba návrhu k tým optimistickým scenárom, o ktorom sa ešte len pred pár dňami s neistotou špekulovalo. Priechodnosť zákona sľubuje aj Biely dom. V navrhovanej legislatíve totiž nie je zmienka o organizovaní sa pracovníkov amerických bezpečnostných kontrol v odboroch. Prezident Bush totiž od začiatku hrozil vetom takejto podoby navrhovanej legislatívy.

01 - Modified: 2003-06-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dobré zmluvy, dobrí partneri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 00:54