StoryEditor

Od vyslaného redaktora z Tokia: Takmer ako Boh. Japonsku vládne nový cisár

22.10.2019, 07:09
Na trón v Tokiu zasadol Naruhito. Jeho rod Jamato je pri moci už takmer 2680 rokov.

Od nášho reportéra v Tokiu Pavla Novotného

Predstavte si, že máte vo svojej krajine neobmedzenú moc. Každý pred vami padá na zem tvárou k zemi, na slovo poslúcha vaše rozkazy a uctieva vás ako božstvo. Ste najvyšším armádnym veliteľom svojej krajiny, takže kedykoľvek a komukoľvek môžete vyhlásiť vojnu.

Aj za cenu, že svoju krajinu privediete do záhuby. A čo je najdôležitejšie, o svoju pozíciu nemusíte bojovať. Zdedili ste ju po svojom otcovi a keď príde váš čas, odovzdáte ju zas svojmu najstaršiemu synovi.

Presne takýmto výsadám sa dlhé stáročia tešili japonskí cisári. Hoci japonská politická scéna prešla v uplynulých desaťročiach mnohými zmenami a cisár už ani zďaleka nie je Bohom ani všemocným vládcom, medzi miestnym obyvateľstvom sa teší obrovskej popularite a úcte.

Práve sa počas slávnostnej ceremónie v Tokiu posadil na trón Naruhito, len tretí japonský cisár za uplynulých 90 rokov.

Čaputová aj princ Charles
Na slávnostnú ceremóniu takzvanej intronizácie sa včera do Tokia zišli zástupcovia zhruba 190 krajín a medzinárodných organizácií z celého sveta. Slovenskú delegáciu viedla prezidentka Zuzana Čaputová. Prezidenti dorazili aj z Rakúska či Ukrajiny, Česko zastupoval predseda vlády Andrej Babiš.

Keďže kráľovské rody po celej planéte udržiavajú medzi sebou špeciálne vzťahy, na slávnosti nechýbali predstavitelia monarchií ako britský princ Charles, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:59