StoryEditor

Al-Kajdu neporazíme vojensky

13.07.2007, 00:00

Je Al-Kajdá naozaj teraz taká silná? Nie je analýza amerických tajných služieb len propagandou vlády získať viac peňazí na vojnu?
-- Tieto informácie sú vierohodné a závažné. Ani po šiestich rokoch sa nepodarilo oslabiť Al-Kajdu. Preukázala výbornú schopnosť prispôsobiť sa spôsobu, akým sa proti nej bojuje. Jej štruktúra je veľmi decentralizovaná a flexibilná, nie je centrálne riadená. Funguje v nej mnoho nezávislých buniek, ktoré stále vznikajú a hlásia sa k svätej vojne -- džihádu. Bola schopná adaptovať sa na boj mimo územia Blízkeho východu a infiltrovať sa do moslimskej menšiny v Európe, a tam sa radikalizuje.

Aký je hlavný dôvod, prečo sa ju nedarí efektívne zlikvidovať?
-- Američania tam nevedia nájsť informátorov, ktorí by boli na ich strane. To je tam kľúčové. Boj s Al-Kajdou nemožno vyhrať vojensky. Boj musí prebiehať na ideologickej úrovni. Nepodarilo sa demotivovať ľudí, aby ich nepodporovali. Samotná invázia to nevyriešila. Al-Kajde sa stále darí získavať nových ľudí a Američanom sa nedarí ovplyvniť verejnú mienku v regióne tak, aby ukončili radikalizmus. Naopak, ten ešte po invázií vzrástol. Aj mladí moslimovia sa pripájajú k džíhádu.

Prečo sa kolískou teroristov stáva Pakistan?
-- To sa dá ťažko overiť. Niektoré oblasti nemá Mušaraf (pakistanský prezident Parvíz Mušaraf, pozn. red.) pod kontrolou. Už vo 80. rokoch bolo pakistansko-afganské pohraničie základňou odporu proti sovietskej okupácii v Afganistane. Ale nie je to tak, že keby sa podarilo poraziť Al-Kajdu v Pakistane, tak skupina dostane zásadnú ranu. Al-Kajdá operuje po celom regióne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:48