Reuters
StoryEditor

Trump potvrdil likvidáciu vodcu Islamského štátu Baghdádího

27.10.2019, 13:28
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Šéf Bieleho domu povedal, že sa podarilo zlikvidovať vodcu extrémistickej organizácie Islamský štát abú Bakra Baghdádího.

Americký prezident Donald Trump v nedeľu potvrdil, že americkým silám sa v Sýrii podarilo zlikvidovať vodcu extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) abú Bakra Baghdádího. Informovala o tom spravodajská stanica al-Džazíra.

Odpálil sa za pomoci samovražednej vesty

​Zabitie obávaného vodcu Islamského štátu bolo v minulosti oznámené už mnohokrát, nikdy sa však zatiaľ nepotvrdilo.

Vodca IS sa podľa slov amerického prezidenta odpálil za pomoci samovražednej vesty počas úteku pred príslušníkmi amerických špeciálnych jednotiek, pričom okrem seba usmrtil aj tri svoje deti.

Americký prezident ďalej dodal, že pri špeciálnej operácii nezahynuli žiadni príslušníci amerických ozbrojených síl, píše agentúra AP.

"Bol to chorý a zvrátený muž"

"Bol to chorý a zvrátený muž a teraz je mŕtvy," dodal v tejto súvislosti šéf Bieleho domu s tým, že Baghdádí "zomrel ako pes a ako zbabelec", píše agentúra AP.

"Jeho telo bolo znetvorené výbuchom. Okrem toho sa na neho aj zrútil tunel. Napriek tomu nám testy dali istú, okamžitú a absolútne pozitívnu identifikáciu (Baghdádího). Bol to on," uviedol Trump na margo vierohodnosti informácie o smrti vodcu extrémistickej skupiny, napísala AFP.
Šéf Bieleho domu tiež vyhlásil, že "zločinec, ktorý sa veľmi snažil zastrašovať ostatných, strávil svoje posledné chvíle v absolútnom strachu, panike a hrôze z amerických jednotiek, ktoré sa k nemu blížili".
Americký prezident ďalej dodal, že pri špeciálnej operácii nezahynuli žiadni príslušníci amerických ozbrojených síl.

Spravodajská televízia CNN v tejto súvislosti pred Trumpovým vystúpením uviedla, že s definitívnym potvrdením čerstvej správy o likvidácii Bagdádího sa čaká na testy DNA a biometrické merania.

01 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 02 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta 03 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael 04 - Modified: 2024-04-25 19:28:05 - Feat.: - Title: Vedeli sme, že nemal spravodlivý súdny proces, tvrdí Weinsteinov právnik. Rozsudok zrušili 05 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:31