AP/TASR
StoryEditor

Analýza Financial Times: USA mohli mať skoro polovicu hospitalizácií, keby tam očkovali ako v Dánsku

31.01.2022, 13:33
Autor:
ČTKČTK
Počet ľudí s koronavírusom v amerických nemocniciach tento mesiac vystúpil až na rekordných skoro 162-tisíc.

Spojené štáty mohli odvrátiť až takmer polovicu covidových hospitalizácií pri aktuálnej vlne epidémie, keby sa v úspešnosti vakcinačnej kampane vyrovnali najlepším štátom Európy.

Rekordné čísla

S takým záverom dnes prišiel denník Financial Times, ktorý analyzoval dopady koronavírusového variantu omikron na oboch stranách Atlantiku. V americkom zdravotníctve omikron v posledných týždňoch spôsoboval obrovské problémy, aktuálne sa už situácia zlepšuje.

​Počet ľudí s koronavírusom v amerických nemocniciach tento mesiac vystúpil až na rekordných skoro 162-tisíc. V USA je pritom ku dnešnému dňu aspoň čiastočne zaočkovaných asi tri štvrtiny populácie, 26 percent obyvateľov dostalo aj tzv. posilňujúcu dávku vakcíny.

Hoci USA s očkovaním začali skôr ako krajiny Európskej únie, už dlhšiu dobu za mnohými z nich v zaočkovanosti zaostávajú. V Portugalsku dostalo najmenej jednu dávku vyše 90 percent obyvateľstva, v Dánsku zase 61 percent ľudí absolvovalo aj "booster".

Podľa Financial Times by aktuálna vlna v amerických nemocniciach vyvrcholila na 91-tisíc hospitalizáciách, keby boli v USA jednotlivé vekové skupiny rovnako pokryté vakcínami ako v Dánsku.

V prípade obdobnej zaočkovanosti ako v Británii by sa rast hospitalizácií zastavil na hranici 100-tisíc, pri rovnakých očkovacích štatistikách ako v Portugalsku potom na hodnote 109-tisíc.

"Dáta ukazujú, že veľké bubliny neočkovaných alebo čiastočne očkovaných ľudí v Spojených štátoch dostali počas omikronovej vlny nemocnice pod väčší tlak ako tomu je v európskych krajinách s vyššími mierami zaočkovanosti," píše Financial Times.

"Nové dáta podčiarkujú logiku často potkýnajúcich sa snáh amerického prezidenta Joea Bidena presvedčiť doterajších odmietačov, aby sa nechali zaočkovať," pokračuje denník.

Poukazuje okrem iného na to, že rok po začiatku očkovacej kampane mala v USA značná časť ľudí starších ako 60 rokov iba jednu dávku vakcíny. K 20. decembru tam tiež bolo 30 percent seniorov, ktorí nemali posilňujúcu dávku vakcíny a zároveň boli šesť a viac mesiacov po absolvovaní tej druhej.

V Portugalsku takéto prípady tvorili len dve percentá seniorov, v Anglicku päť. Podľa amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) boli na konci minulého roka americkí seniori bez posilňujúcej dávky s koronavírusom hospitalizovaní viac ako päťkrát častejšie ako tí s boosterom, pre úplne neočkovaných je riziko ešte oveľa výraznejšie.

Vyše 884-tisíc úmrtí

Všetky tieto okolnosti zrejme prispievajú k aktuálnym vysokým počtom úmrtí v USA. Krajina s viac ako 330 miliónmi obyvateľov teraz registruje okolo 2 500 úmrtí po nákaze koronavírusom na deň, čo podľa denníka The New York Times znamená 0,76 úmrtí na deň na 100-tisíc obyvateľov.

V Británii a Španielsku, kde je epidemická vlna v podobnom štádiu ako v USA, je prepočet na obyvateľa zhruba polovičný. Epidemická situácia sa v USA po rekordných počtoch nákaz podobne ako v spomínaných dvoch európskych krajinách zlepšuje. Prírastky infekcií klesli za 14 dní o viac ako tretinu a začínajú klesať už aj v štátoch, kde rozmach omikronu začal neskôr.

Bilancia hospitalizácií Federálneho ministerstva zdravotníctva prvýkrát od 8. januára spadla pod 140-tisíc. Aj napriek rekordným počtom nakazených a hospitalizovaných sa prírastky úmrtí držia pod maximom z minuloročnej zimy, ale možno očakávať, že tieto čísla ešte nejaký čas zostanú vysoké a že celková americká bilancia obetí čoskoro prekoná 900-tisíc. Aktuálne eviduje Univerzita Johnsa Hopkinsa vyše 884-tisíc úmrtí pripisovaných koronavírusu od začiatku pandémie.

01 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 02 - Modified: 2024-04-26 16:27:41 - Feat.: - Title: Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu 03 - Modified: 2024-04-26 13:48:48 - Feat.: - Title: Index výdavkov na osobnú spotrebu v USA v marci vzrástol viac, ako sa čakalo 04 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 05 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:07