StoryEditor

Odhalili tvár faraóna

04.11.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Svet dnes prvýkrát uvidí tvár múmie faraóna Tutanchamona. Egyptskí pamiatkari ju vystavili verejnosti v jeho hrobke v Údolí kráľov. Najskôr balzamované telo premiestnili zo sarkofágu do klimatizovaného skleneného boxu. Zvyšok tela zostane zahalený.
Turisti mohli doposiaľ vidieť len sarkofág. Múmiu si za 85 rokov od objavenia hrobky prehliadlo asi len päťdesiat ľudí, má vitrína zachrániť pred ďalším rozkladom. V rakve ho ohrozovala vlhkosť, ktorú so sebou prinášali turisti. Za zlý stav tela malo vinu aj zlé balzamovanie a nešetrný postup tímu britského arechológa Howarda Cartera, ktorý nedotknutú pohrebnú komoru v roku 1922 objavil. Egyptský turistický priemysel si robí nádeje, že vystavenie múmie vzbudí veľký záujem a privolá do Luxoru mnoho návštevníkov. Minulý rok krajinu navštívilo viac ako deväť miliónov turistov, čo je nárast o 300--tisíc oproti roku 2005. Generálny tajomník egyptskej Najvyššej rady pre pamiatky Zahí Havás avizoval, že múmiu vystavia v hrobke na rozdiel od iných kráľovských ostatkov, ktoré bolo možno vidieť aj v múzeách.
Tutanchamon zomrel počas dospievania. Podľa počítačovej tomografie zrejme zomrel potom, ako sa mu do otvorenej zlomeniny na stehennej kosti dostala infekcia. Úraz si mohol spôsobiť pádom z koňa. Vládol v rokoch 1333 až 1324 pred naším letopočtom. Na trón nastúpil krátko po smrti faraóna Achnatona, ktorý zavrhol starých bohov v prospech boha Atona. Po smrti Tutanchamona pochovali blízko dnešného Luxoru v Údolí kráľov, ktoré bolo tradičným pohrebiskom egyptských panovníkov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:56