sniper ostreľovačpinterest
StoryEditor

Ruskí snajperi menia pomer síl v Lýbii. Zajcevov prízrak desí provládne sily

10.11.2019, 16:00
Autor:
jhrjhr
Rusko presunulo svoju pozornosť z Ukrajiny a Sýrie na Líbyu.

Zatiaľ čo predtým lekári z poľnej nemocnice v líbyjskom meste Azízíja videli iba potrhané telá ľudí zranených nepresným odstreľovaním, teraz sú svedkami nového javu. Medzi obeťami sa začali objavovať ľudia s drobnými, zato smrtonosnými strelnými ranami na hlave či trupe s guľkami, ktoré neopustia telo.

Podľa európskych armádnych špecialistov a miestnych bojovníkov takéto strely používajú ruskí žoldnieri. Podobné smrteľné rany sa vyskytli na telách mŕtvych vojakov na Ukrajine, uvádza denník The New York Times.

Denník The Washington Post informuje o inej situácii. Vojaci líbyjských provládnych síl si mysleli, že ruskí žoldnieri v opustenej školskej budove nemajú šancu. Zaútočili, počas niekoľkých minút však v ich údernej skupine vyčíňala smrť. Všetci boli s úplnou presnosťou zasiahnutí do hlavy.

Nie všetci žoldnieri ale podľa svedkov boli odhodlaní bojovať do konca. "Mali sme šťastie," uviedol tridsaťročný Mohammed Abdul Gader, jeden z líbyjských vojakov. "Keby všetci bojovali, neprežili by sme." Žoldnieri z areálu školy ustúpili.

Ruskí žoldnieri v Líbyi

Títo ostreľovači by mali byť súčasťou známej ruskej žoldnierskej skupiny Vagnerova armáda, ktorá sa mala zúčastniť bojov na Ukrajine, Sýrii či v mnohých krajinách v Afrike. Jej údajný veliteľ, podnikateľ Jevgenij Prigožin (tzv. "Putinov šéfkuchár"), údajne zahynul pri páde lietadla v Demokratickej republike Kongo. Prigožin opakovane odmietal, že by mal so skupinou niečo spoločné.

Líbyjské spravodajské služby odhadujú, že v krajine pôsobí asi 300 ruských žoldnierov. Anonymný vyššie postavený armádny zdroj oznámil denníku The Washington Post, že podľa "veľmi alarmujúcich" nových informácií by ich mohlo byť oveľa viac, až vyše tisíc ľudí.

"Sme si vedomí toho, že ruské súkromné vojenské spoločnosti operujú v oblastiach kontrolovaných LNA na východe Líbye, a že taktiež operovali na západe Líbye," uviedla Rebecca Farmerová, hovorkyňa veliteľstva amerických síl v Afrike (AFRICOM).

Hovorca LNA Ahmed al-mismar povedal, že správy o ruských žoldnieroch sú "falošné správy" a že "všetci naši bojovníci sú Líbyjčania". Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, uviedol, že "Kremeľ nemá túto informáciu" o prítomnosti ruských žoldnierov v Líbyi.

Líbyjskí provládni vojaci tvrdia, že začuli Rusov na rádiových frekvenciách. Na niekoľkých miestach, ktoré ruskí žoldnieri opustili, našli rad vecí, ktoré naznačujú, že patrili občanovi Ruskej federácie, ako ruské kreditné karty, obrázky ruských svätých, ruské lieky či ruské najnovšie zbrane rovnako ako ruské vojenské manuály.

Iným dôkazom ruskej prítomnosti v krajine je zväčšujúce sa miera profesionalizmu, ktorú začala LNA, trénovaná ruskými vojakmi, vykazovať. Ich doposiaľ chaotické odstreľovanie začalo podľa líbyjských provládnych síl byť oveľa presnejšie. Sily LNA začali tiež používať lepšie vojenské vybavenie.

Líbyjské provládne sily priznávajú, že na bojový štýl ruských žoldnierov, ktorí sa pohybujú v malých skupinkách prevažne v noci a strieľajú uvážlivo a presne z bočných pozícií, nie sú zvyknutí. "Ich bojový štýl je odlišný od toho, na ktorý sme zvyknutý," povedal denníku The Washington Post jeden vojak. "Bojujú profesionálnym spôsobom".

Sniperský odkaz

Odstreľovačská taktika má v Rusku veľmi silnú tradíciu, najmä z čias Vasilija Grigorievič Zajceva, ktorý bol jedným z najlepších sovietskych sniperov počas druhej svetovej vojny. Zajcev pomáhal v rozhodujúcej bitke o Stalingrad, dnešný Volgograd.

"Je úplne jasné, že sa Rusko do tohto konfliktu zapája," uviedol generál Usáma al-Juwaili, hlavný veliteľ síl napojených na vládu v Tripolise. Tvrdí, že Západ nerobí nič preto, aby ochránil OSN podporovanú vládu pred intervenciami zahraničných síl, ktoré podporujú Haftara.

Podobne ako Kurdi v Sýrii, aj líbyjské provládne sily sa cítia byť zradené USA, s ktorými predtým úzko spolupracovali na vyhnaní miestnych vetiev Islamského štátu. V telefónnom hovore s Haftarím americký prezident Donald Trump vyzdvihol vodcu LNA ako schopného bojovníka proti radikálnym islamistom.

Haftar má podporu aj u Francúzska, Spojených arabských emirátov (SAE) alebo Saudskej Arábie. Vládu v Tripolise podporuje Taliansko alebo Turecko.

Kým na zemi známky vojenskej sofistikovanosti prejavujú len ruskí žoldnieri, na nebi sa uskutočňujú vojny budúcnosti. Tureckom dodávané drony zápasia s tými, ktoré LNA poskytuje SAE, poukazuje denník The New York Times.

Haftar v apríli uskutočnil ťaženie na Tripolis, ktorým prekvapil aj svojich spojencov. Boje si vyžiadali život viac ako tisíc ľudí, z toho aspoň sto civilistov, a viac ako 120-tisíc ľudí vyhnali z ich domovov, podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (World Health Organization).

01 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 02 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 03 - Modified: 2024-04-25 06:47:07 - Feat.: - Title: Advokátom Navaľného opäť predĺžili vyšetrovaciu väzbu, ďalších dvoch stíhajú v neprítomnosti 04 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu 05 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:01