StoryEditor

Mušarráf môže opätovne kandidovať

29.09.2007, 14:25
Autor:
SITASITA
Pakistanská volebná komisia v sobotu schválila nomináciu prezidenta Parvíza Mušarráfa ako prezidentského kandidáta, informovali o tom úrady.

Komisia spolu schválila troch kandidátov na hlavu štátu, pričom 37 iných uchádzačov odmietla, povedal to tajomník komisie Kanwar Dilshad. "Mušarráfova nominácia bola schválená," informoval tajomník. Právny zástupca jedného z jeho rivalov povedal, že proti jeho kandidatúre vzniesli "právne a ústavné námietky, ktoré však boli ignorované".
Proti Mušarráfovej kandidatúre demonštrovali v sobotu stovky opozičných právnikov a kritikov režimu, proti ktorým polícia použila obušky a slzný plyn. Veľká časť opozície oznámila bojkot volieb, ktoré sú plánované na 6. októbra v prípade, že Mušarráfova kandidatúra prejde.
Najrozporuplnejšie reakcie vyvoláva fakt, že 64-ročný líder popri funkcii hlavy štátu zastáva aj post najvyššieho veliteľa ozbrojených síl. Mušarráf vyhlásil, že v prípade získania ďalšieho päťročného prezidentského mandátu je ochotný vzdať sa velenia armády. Opozícia však tvrdí, že ako šéf armády sa o prezidentské kreslo nesmie uchádzať. Mušarráf sa chopil vlády po vojenskom prevrate v roku 1999.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:10