TASR/AP
StoryEditor

Výhodná pôžička. Eurokomisia potvrdila núdzovú pomoc pre Ukrajinu za 1,2 miliardy eur

01.02.2022, 13:50
Autor:
TASRTASR
​Makrofinančná pomoc bude Ukrajine k dispozícii vo forme dlhodobých pôžičiek za veľmi výhodných podmienok.

Európska komisia v utorok predložila návrh nového programu núdzovej makrofinančnej pomoci  pre Ukrajinu vo výške až 1,2 miliardy eur.

Návrh nasleduje po predchádzajúcej žiadosti ukrajinských orgánov a diskusiách medzi predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Dlhodobé pôžičky

Poskytnutie finančnej pomoci oznámil výkonný podpredseda Európskej komisie pre hospodárstvo Valdis Dombrovskis počas utorňajšej návštevy v Kyjeve.

​Makrofinančná pomoc bude Ukrajine k dispozícii vo forme dlhodobých pôžičiek za veľmi výhodných podmienok. Tie prispejú k zvýšeniu makroekonomickej stability a celkovej odolnosti Ukrajiny v kontexte nárastu geopolitickej neistoty a jej vplyvu na hospodársku situáciu.

Komisia spresnila, že rýchle prijatie tohto návrhu Radou Európskej únie a Európskym parlamentom jej umožní okamžite vyplatiť Ukrajine prvú tranžu vo výške 600 miliónov eur.

Druhú tranžu vyplatia po pozitívnom posúdení pokroku, ktorý ukrajinské orgány dosiahli pri implementácii dohodnutých krátkodobých politických opatrení.

Únia Ukrajine významne pomáha

Európska únia v posledných rokoch poskytla Ukrajine významnú pomoc.

​Od roku 2014 Únia a európske finančné inštitúcie pridelili krajine viac ako 17 miliárd eur vo forme grantov a pôžičiek, čo zahŕňa aj 5,6 miliardy eur prostredníctvom piatich programov makrofinančnej pomoci na podporu implementácie širokej reformnej agendy v oblastiach, ako je boj proti korupcii, nezávislé súdnictvo, právny štát a zlepšenie podnikateľského prostredia.

Komisia spresnila, že čoskoro začne pracovať na dlhodobom programe makrofinančnej pomoci na ďalšiu podporu modernizačného úsilia Ukrajiny.

Zvýšenie bilaterálnej pomoci

Súbežne s makrofinančnou pomocou sa eurokomisia rozhodla výrazne zvýšiť aj bilaterálnu pomoc, ktorú v roku 2022 poskytuje Ukrajine formou grantov. Táto podpora prispeje k posilneniu úsilia Ukrajiny o budovanie štátu a odolnosti v rámci boja proti pandémii ochorenia COVID-19.

​Európska únia podporuje Ukrajinu aj prostredníctvom poskytovania humanitárnej pomoci, rozpočtovej podpory, tematických programov a technickej pomoci a kombinovaných nástrojov na podporu investícií.

Poskytovanie makrofinančnej pomoci je súčasťou širšej spolupráce Európskej únie s jej susednými krajinami.

Ide zároveň o výnimočný nástroj Európskej únie v oblasti reakcie na krízy, ktorý je k dispozícii krajinám v susedstve Únie, ktoré majú vážne problémy s platobnou bilanciou.

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 05 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:25