StoryEditor

Miliardová megalúpež drahokamov. Zlodeji vykradli drážďanskú klenotnicu

25.11.2019, 11:29
Autor:
ČTKČTK
Vláda nemeckej spolkovej krajiny Sasko sa zatiaľ ku škodám nevyjadrila.

Zlodeji dnes skoro ráno vykradli drážďanskú klenotnicu Grünes Gewölbe (Zelená klenba), kde sú uložené cenné historické zbierky nemeckej spolkovej krajiny Sasko.

Výšku škody policajti a ani saská krajinská vláda podľa agentúry DPA zatiaľ neuviedli, informácie denníka Bild ale hovoria o asi jednej miliarde eur. Saský ministerský predseda Michael Kretschmer je vecou otrasený.

"Okradnutá bola nielen štátna zbierka, ale aj my, Sasi!" citovala DPA saského premiéra. Kretschmer dodal, že hodnotu, ktorú zbierka má, po mnoho storočí tvrdo vytvárali obyvatelia Saska.

"Páchateľa sme ešte neidentifikovali a zatiaľ sme nikoho nezatkli," povedal policajný hovorca Marko Laske. Podrobnosti neuviedol, polícia však pripravuje tlačovú konferenciu. Múzeum, ktoré patrí medzi najvýznamnejšie v Nemecku, sa k prípadu zatiaľ nevyjadrilo.

​Podľa informácií denníka Bild zlodeji najskôr asi o 5:00 ráno zapálili elektrorozvádzač pod neďalekým Augustovým mostom, aby prerušili dodávky elektriny do Résidence zámku, v ktorom sú zbierky vystavené. Do sa budovy potom dostali oknom.

Aj keď bola klenotnica bez prúdu, bezpečnostné kamery podľa denníka fungovali a zaznamenali viacero malých osôb. Zlodeji sa podľa médií zaujímali len o drahé kamene, maľby a vázy nechali bez povšimnutia.

Miesto činu už navštívila saská ministerka kultúry Eva-Maria Stangeová, ohlásený je aj premiér Kretschmer. Ten už uviedol, že históriu Saska nemožno bez klenotnice pochopiť.

Grünes Gewölbe, ktorá nesie názov podľa pôvodného náteru klenby, bývala klenotnicou saských kurfirstov. K videniu sú tu okrem iného jantárové predmety, strieborné riady, výrobky zo slonoviny či zlatnícke diela. K často spomínaným tamojšom predmetmi patrí Ethiopa sa smaragdovým stupienkom, soška osadená okrem smaragdov aj rubínmi, zafírmi či granátmi.

Vzácne zbierky klenotnice prečkali masívne zbombardovanie Drážďan na konci druhej svetovej vojny, lebo boli od roku 1942 uložené v polabskej pevnosti Königstein. V máji 1945 ich Červená armáda odviezla do Moskvy, po 13 rokoch bola veľká väčšina cenností vrátená.

Rekonštruované priestory klenotnice v Rezidenčnom zámku boli postupne sprístupnené od roku 2004, predtým boli zbierky počas 30 rokov prechodne vystavené v drážďanskom Albertine.

01 - Modified: 2024-04-13 17:46:36 - Feat.: - Title: Nemecké automobilky sú proti sankčným clám na dovoz čínskych elektromobilov, obávajú sa negatívnych dopadov 02 - Modified: 2024-04-12 21:04:46 - Feat.: - Title: Nemecko schválilo zákon, ktorý uľahčuje zmenu krstného mena a rodovej identity 03 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy 04 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 05 - Modified: 2024-04-12 13:53:10 - Feat.: - Title: Nemecko uľahčí úradnú zmenu pohlavia, nebudú potrebné lekárske posudky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. apríl 2024 21:53