Reuters
StoryEditor

Teroristi z Islamského štátu si vyhliadli novú os svojich budúcich operácií

11.12.2019, 10:21
Autor:
ČTKČTK
Správa OSN ukazuje, že teroristická organizácia si chce kompenzovať straty územia, ktoré utrpela v poslednej dobe v Sýrii.

Občianskou vojnou zmietaná Líbya je jednou z hlavných osí budúcich operácií teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

S odkazom na správu expertov pri Bezpečnostnej rade OSN o situácii v krajine to napísala agentúra AP. Podľa dokumentu v Líbyi pôsobia tiež sudánske a čadské milície, ktorých prítomnosť experti považujú za priame ohrozenie bezpečnosti a stability krajiny.

V Líbyi spolu o moc bojujú dve vlády. Kabinet premiéra Faíza Sarrádža sídliaci v metropole Tripolis OSN uznáva ako legitímnu vládu.

Na hlavné mesto však v apríli začala ofenzívu samozvaná Líbyjská národná armáda (LNA) vedená poľným maršalom Chalífom Haftarom, ktorá podporuje vládu sídliacu na východe krajiny.

Patová situácia

Boje na južnom okraji metropoly sa však pred niekoľkými mesiacmi ocitli na mŕtvom bode a teraz nemá ani jedna strana vojenské kapacity na to, aby patovú situáciu zvrátila vo svoj prospech.

Obe vlády podnikajú protiteroristické operácie proti príslušníkom IS a teroristickej siete al-Kájda. V krajine je tiež stále aktívnejšie africké velenie armády Spojených štátov, vďaka čomu sa darí narušovať štruktúru oboch skupín a dočasne obmedzovať ich schopnosti vykonávať v krajine svoje operácie.

Chcú kompenzovať straty 

Experti však varujú, že sa IS na chaosom zmietanú Líbyu chce v budúcnosti viac zamerať a posilňovať tam svoj vplyv. Podľa vyjadrenia jedného z vodcov IS tým chce teroristická organizácia kompenzovať straty územia, ktoré utrpela v poslednej dobe v Sýrii.

Svoju činnosť v krajine IS financuje lúpežami, únosmi za výkupné, vydieraním miestnych obyvateľov a pašovaním surovín a tovaru do zahraničia. Peniaze získava aj vyberaním výpalného od pašerákov ľudí, ktorí si zarábajú prevážaním migrantov do Európy.

Okrem bojovníkov IS správa hovorí aj o prítomnosti piatich ozbrojených milícií zo Sudánu, z ktorých štyri stoja za LNA a jedna za Sarrádžovou vládou. Haftara podporuje tiež jedna čadská milícia, dve ďalšie bojujú na strane tripoliskej vlády. Posledná skupina čadských bojovníkov je rozpoltená a jej frakcie bojujú za rôzne strany konfliktu.

O ruských žoldnierov sa správa nezmieňuje

Experti ako príklad uvádzajú prítomnosť asi tisíc bojovníkov z takzvaných Jednotiek rýchlej pomoci (RSF), čo sú polovojenské oddiely zo Sudánu, ktoré vedie Mohamed Hamdan Dagali. Ten je jedným z najvplyvnejších členov takzvanej suverénny rady, najsilnejšej z nedávno vytvorených sudánskych prechodných inštitúcií.

RSF v Líbyi pomáhali samozvanej LNA strážiť kritickú infraštruktúru, aby umožnili Haftarovým silám podnikať útočné výpady. Experti tvrdia, že Sudán a Dagali tým porušujú sankcie, ktoré zaviedla OSN.

Správa sa však nezmieňuje o prítomnosti ruských žoldnierov, o ktorých už dlhší čas hovoria niektoré ruské a zahraničné médiá aj americké úrady. Moskva prítomnosť Kremľom podporovaných bojovníkov pritom už skôr poprela.

Podľa agentúry AP sa však Sarrádžova vláda chystá ohľadom žoldnierov bojujúcich na strane Haftarových síl Rusko konfrontovať. Niektorí diplomati sa domnievajú, že by sa to mohlo stať na niektorom z budúcich rokovaní Bezpečnostnej rady OSN.

01 - Modified: 2024-04-17 06:04:00 - Feat.: - Title: Bezpečnostná rada OSN bude zajtra hlasovať o žiadosti Palestínčanov o plné členstvo 02 - Modified: 2024-04-15 04:47:48 - Feat.: - Title: Irán využil svoje právo na sebaobranu, tvrdí veľvyslanec pri OSN 03 - Modified: 2024-04-14 06:32:42 - Feat.: - Title: Na žiadosť Izraela sa po iránskom útoku v nedeľu uskutoční mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN 04 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 05 - Modified: 2024-04-12 05:45:08 - Feat.: - Title: Zásoby potravín na Haiti by sa mohli do konca apríla minúť, varuje OSN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 14:22