StoryEditor

Šéf integrovanej divízie Naftogazu: Plynu máme dostatok na celú zimu

12.12.2019, 23:00
Európa urobila obrovský kus práce, aby diverzifikovala svoje dodávky, tvrdí pre HN Andrij Favorov, riaditeľ integrovanej plynovej divízie v JSC National Joint Stock spoločnosti Naftogaz Ukraine.


Ste bývalým šéfom spoločnosti Energetické zdroje Ukrajiny, na súčasnú pozíciu ste nastúpili pred rokom. Prečo ste sa rozhodli pre zmenu?
Som bývalým akcionárom firmy, vlastnil som ju z jednej tretiny. Energetické zdroje Ukrajiny je obchodná spoločnosť, ktorá sídli v Spojených štátoch amerických. Svoj podiel som pri odchode predal ostatným partnerom vo firme. Odišiel som preto, lebo som chcel prijať nové výzvy. Aktivity Naftogazu totiž zahŕňajú výrobu plynu, čo je pre mňa z profesionálneho hľadiska extrémne zaujímavé. Práve to bol dôvod, prečo som sa rozhodol predať svoj podiel v spomínanej firme a nastúpiť do Naftogazu.

Energetika je kľúčovým segmentom ukrajinskej ekonomiky. Zmenilo sa niečo v tomto smere po nástupe nového prezidenta Volodymyra Zelenského k moci, je tento sektor stále prioritou vlády?
Áno, prirodzene. Energetická nezávislosť a bezpečnosť Ukrajiny je naďalej prioritou i pre novú vládu. Aj preto s ňou vedieme aktívny dialóg. Snažíme sa nájsť tie najlepšie a najekonomickejšie spôsoby, ako naplniť stanovené stratégie v energetickej oblasti.

Prezident Zelenskyj pred voľbami sľuboval zlepšenie vzťahov s Ruskom, ktoré je z hľadiska energetickej bezpečnosti veľmi dôležité nielen pre Ukrajinu, ale aj pre celú Európu. Je to pre vašu spoločnosť dobrý signál?
Pre mňa je veľmi ťažké komentovať zahraničnú politiku prezidenta Zelenského. Ak mám byť úprimný, nie som si tým istý a nemám ani dostatok informácií, ktoré by potvrdili vašu tézu o zlepšovaní vzťahov s Ruskom.

Európu pred 10 rokmi zasiahla veľká plynová kríza, ktorú mal na svedomí práve spor o ceny plynu medzi Moskvou a Kyjevom. V posledných dňoch a týždňoch sa objavujú správy, že Rusi by mohli uzavrieť kohútiky plynovodov aj tento rok. Ste si istý, že počas blížiacej sa zimy môžeme zostať pokojní a nepocítime nedostatok plynu?
Stratégia, ktorú v tomto roku realizuje Naftogaz, je testom reforiem uskutočnených v priebehu posledných piatich rokov v ukrajinskom energetickom sektore. Pod vedením šéfa Andrija Koboleva sme od roku 2015 dosiahli zvýšenie produkcie zemného plynu o 880 miliónov kubických metrov, čo je nárast o 5,9 percenta.

Ste pripravení aj na uzavretie kohútikov?
Áno, samozrejme. Vedeli sme, že k podobným problémom môže kedykoľvek prísť. V porovnaní so situáciou spred 10 rokov je tu však jeden zásadný rozdiel. V roku 2009 zastihla plynová kríza Ukrajinu nepripravenú. Nemali sme v skladovacích priestoroch dostatok rezerv na to, aby sme prežili zimu. Navyše naša vyjednávacia pozícia v rokovaniach s Ruskom bola ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 17:01:47 - Feat.: - Title: Ukrajina eviduje viac než 37-tisíc nezvestných. Pravdepodobne ich však je oveľa viac 02 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 03 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 04 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 05 - Modified: 2024-04-16 18:00:00 - Feat.: - Title: Spolupráca je aj reč skutkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 23:49