Fínska premiérka Sanna MarinováTASR/AP
StoryEditor

Fínsko poprelo, že by zvažovalo štvordenný pracovný týždeň

07.01.2020, 19:45
Autor:
ČTKČTK
Mladá fínska premiérka Sanna Marinová myšlienku kratšieho pracovného týždňa zmienila vlani v auguste ako ministerka dopravy v panelovej diskusii.

Fínska vláda premiérky Sanny Marinovej dnes poprela, že by uvažovala o zavedení štvordňového pracovného týždňa. V uplynulých dňoch o podobnej možnosti špekulovali médiá.

Vláda teraz radšej na svojom twitterovom účte upozornila, že takéto skrátenie pracovného týždňa nemá v dlhodobom programe ani v aktuálnej agende, informovala agentúra Bloomberg.

​Mladá sociálnodemokratická politička Marinová myšlienku kratšieho pracovného týždňa zmienila vlani v auguste ako ministerka dopravy v panelovej diskusii.

Teraz však fínska vláda zdôraznila, že "v tejto veci v poslednej dobe nevyvíjala žiadnu aktivitu". Keď sa tridsaťštyriročná Marinová stala v decembri premiérkou, bola v tej chvíli najmladším úradujúcim šéfom vlády na svete.

O prvenstvo ju však teraz pripravil rakúsky ľudovec Sebastian Kurz, ktorý bol dnes opäť menovaný ministerským predsedom alpskej republiky.

Fíni podľa štatistík odpracujú v priemere štyridsať hodín týždenne, podobne ako Slováci alebo Česi. Predstavujú jednu z prvých krajín, ktorá v rokoch 2016 až 2018 vyskúšala zavedenie nepodmienečného základného príjmu.

Každý mesiac štát vyplácal dvom tisícom náhodne vybraným nezamestnaným 560 eur bez toho, aby kládol akékoľvek podmienky. Experiment ukázal, že nepodmienečný základný príjem robí ľudí šťastnejšími, ale nevedie k vyššej zamestnanosti. Dostupnosť práce je v posledných rokoch vo Fínsku, ktoré sa potýka s vysokou nezamestnanosťou, jednou zo ostro diskutovaných tém.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 08:21