StoryEditor

Kráľ Šalamún odkryl svoje bane

28.10.2008, 23:00

Legendárne bane kráľa Šalamúna, o ktorých sa píše už v Starom zákone, zrejme naozaj existovali. Nasvedčujú tomu najnovšie unikátne nálezy tímu amerických a jordánskych archeológov. Tí zistili, že meď v starovekej bani na juhu Jordánska, ktorá je dlhší čas predmetom výskumu archeológov, sa ťažila už v 10. storočí pred Kristom. Ide teda presne o obdobie kraľovania Šalamúna.

Bohatstvo i kliatba
Doterajšie nálezy naznačili, že kovy sa v bani začali spracúvať už v siedmom storočí pred Kristom. Americkí vedci však kopali ešte hlbšie a objavili dôkazy o 300 rokov staršie. "Tento nález rozhodne znamená stretnutie archeologických údajov a Biblie," povedal šéf amerických archeológov Thomas Levy.
Záhadami opradené bane kráľa Šalamúna provokujú fantáziu ľudí od roku 1885, keď vyšla rovnomenná kniha Sira H. Ridera Haggarda. Presne o sto rokov neskôr vznikol na motívy knihy dobrodružný film. Do dnešného dňa sa však vedci hádajú, kde bane v skutočnosti boli. Baňa Chirbat an-Nahas leží na území, kde sa podľa Starého zákona rozprestieralo Šalamúnovo kráľovstvo -- Edom. Legenda hovorí, že kto baňu objaví, stane sa najbohatším, no zároveň najprekliatejším človekom na svete.

Pravda v legendách
V minulosti sa už niekoľkokrát ukázalo, že na starovekých legendách je kus pravdy. "Stačí spomenúť Tróju, o ktorej písal už Homér. Až Hans Schliemann pre dnešné ľudstvo objavil, kde sa naozaj nachádzala," povedal pre HN slovenský archeológ Karol Pieta.
Na svoje potvrdenie čaká viacero legiend. Jedna z najznámejších je napríklad tá o Noemovej arche, ktorá mala pristáť na bájnom vrchu Ararat na území dnešného Turecka. "Archa je však skôr symbolická báj, hoci sa hovorí, že tradícia o potope sveta má opodstatnenie v záplavách povodia riek Eufrat a Tigris v dnešnom Iraku," hovorí Pieta. Ďalšou hádankou je napríklad bájna Atlantída. Jej legenda by mohla pochádzať z ostrova v Egejskom mori, ktorý zničila vulkanická činnosť.
Hľadaním nálezov z čias Starého a Nového zákona sa zaoberá tzv. biblická archeológia. Pre jej stúpencov je doslova rajom Izrael či Jordánsko. "Palestína má fantastickú výhodu v neuveriteľne dlhej tradícii, akú má máloktorá kultúra. Sú to pritom reálne fakty, historicky doložené," dodáva Pieta. Podľa neho sa aj na Slovensku napríklad dlhodobo hľadá hrob Metoda či Attilu.

Miesta legiend a bájí
-- Atlantída
-- Archa na Ararate
-- Babylon
-- Trója
-- Labyrint na Kréte

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:21