Archív HN
StoryEditor

Zákaz nariekania, povinný optimizmus. Poľské školy zavádzajú zvláštne pravidlá

22.01.2020, 08:23
Autor:
ČTKČTK
O nariekaní Poliakov už boli spísané stohy kníh, psychiater Marek Juraszek dokonca pokladá nariekanie za jeden z povahových rysov národa.

Nasledovníkov v Poľsku získava varšavská škola, ktorá svojim žiakom zakázala nariekať, reptať a sťažovať si. Príklad základnej školy z hlavného mesta už nasleduje iná škola v meste Tychy v Sliezsku, uviedla poľská spravodajská televízia TVN 24 na svojom webe.

"Žiaci mnohých poľských škôl sa sťažujú na prehnané množstvo skúšok, písomiek a domácich úloh. V základnej škole č. 143 vo Varšave s tým chcú skoncovať. Zaviedli zákaz nariekania," opísala stanica. "Škola chce naučiť optimizmus, a to ako žiakov, tak učiteľov a rodičov. Zákaz nariekania platí od školského prahu," dodala.

"Mali by sme si hľadieť toho, čo je dobré a pozitívne, a nie nariekať," vysvetlila učiteľka Aneta Purchalová. Riaditeľka školy Krystyna Jakubowski zase upozorňuje na "metaforický dopad" symbolického zákazu. "Vždy vysvitne otázka, či stojí za to nariekať, alebo si hľadať niečo pozitívne," zdôraznila.

Nariekanie ako črta národa

O nariekaní Poliakov už boli spísané stohy kníh, psychiater Marek Juraszek dokonca pokladá nariekanie za jeden z povahových rysov národa. "Poliaci o sebe po stáročia radi píšu, že sú špinaví, neporiadni a že nerešpektujú pravidlá. Všetci to poznáme. Je to ustálené poľské vnímanie vlastnej spoločnosti," poznamenal sociológ Adam Leszczyński.

Kto narieka, ničí si sebadôveru a škodí aj tým, ktorí jeho náreky počúvajú. Psychiatri hovoria o nákaze nariekaním, ktorá vedie k stresu a dokonca k zdravotným ťažkostiam.

Ale nešťastná osoba je v spoločnosti akceptovaná lepšie ako spokojný človek, upozornil Juraszek. "Keď niekto hovorí: je mi skvele, kúpil som si auto, idem na výlet, je dotyčný v Poľsku vnímaný zle, dokonca ho neznášajú," poznamenal.

Chcú učiť optimizmus

Školy preto chcú učiť optimizmus. "Zákaz nariekania by mal platiť po celom svete," povedala televízii riaditeľka sliezskej školy, ktorá zákaz zavádza po varšavskom vzoru.

Profesor sociológie Leszczyński je však presvedčený, že súčasné nariekanie sa nedá porovnať s tým, čo znelo ešte pred 30 rokmi, a to aj v dôsledku zvýšenia životnej úrovne v krajine. "Veľa záleží na sociálnej skupine. V strednej vrstve sa už nesluší až tak veľmi nariekať, ale to je skôr moja intuícia," pripustil.

Riaditeľky škôl uisťujú, že nemajú v úmysle zákaz nariekania vymáhať nejakými trestami.

01 - Modified: 2024-04-22 13:53:55 - Feat.: - Title: Sunak a Stoltenberg navštívia v utorok Poľsko, ohlásil Tusk. Stretnú sa s britskými vojakmi 02 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca 03 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 04 - Modified: 2024-04-21 08:57:06 - Feat.: - Title: Voliči si v Poľsku vyberajú starostov v stovkách miest v druhom kole volieb 05 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 01:16