StoryEditor

Nemec žaluje americkú CIA

10.06.2008, 00:00
Autor:
(MB)(MB)

Khaleda Masriho uniesli ešte na konci roku 2003. Podľa jeho slov ho odvliekli agenti americkej tajnej služby CIA, ktorí ho letecky prepravili do americkej väznice v Afganistane. Následne ho mali mučiť. Celý prípad sa skončil v roku 2004, keď Masriho z väzenia prepustili a jediné, čo mu povedali, bolo, že si ho pomýlili s niekým iným.
Nemec Masri teraz žiada súdnou cestou vydanie 13 agentov CIA, ktorí sa na jeho únose podieľali. Nemecké ministerstvo spravodlivosti sa rozhodlo nekonať vo veci zatykačov, ktoré boli na agentov vydané. "Washington vyslal jasný signál, že akékoľvek vydanie ľudí do cudziny by ohrozilo americké národné záujmy," povedala hovorkyňa ministerstva Eva Schmiererová.
Masriho právnici sa teraz snažia, aby Nemecko svoje rozhodnutie nežiadať vydanie tajných agentov ešte prehodnotilo. Tvrdia, že ich klient je veľmi smutný z toho, že ani štyri roky po únose žiadna vláda neuznala jeho krivdu. "Ja iba chcem, aby nemecká vláda uznala to, čo sa mi stalo," tvrdí Masri. Do prípadu vstúpila aj kancelárka Angela Merkelová, ktorá povedala, že samotná vláda USA v tomto prípade uznala svoju chybu.
Podľa Masriho je jeho prípad dôkazom praktík americkej CIA, ktorá ľudí podozrivých z terorizmu odvlečie do tretích krajín, ktoré majú problémy s vydávaním osôb do zahraničia. Masriho uniesli v roku 2003 v albánskej metropoly Skopje. Počas letu do Afganistanu ho vraj vyzliekli donaha, bili a nadrogovali.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 09:34